10.2 C
Uzice
октобар 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

NjEGOVO PREOSVEŠTENSTVO VLADIKA ŽIČKI G. JUSTIN OTVORIO IZLOŽBU U ISTORIJSKOM ARHIVU (VIDEO)

CECA
Prilkom otvaranja izložbe „Mitropolit Josif Cvijović, duhovnik i ratnik“ u Istorijskom arhivu njegovo preosveštenstvo Vladika Žički G. Justin obraćajući se prisutnima je istakao „Danas ovom izložbom mi se podsećamo, Mitropolita Josifa Cvijovića, duhovnika i ratnika, a svako podsećanje je vezivanje čoveka za večnost. Trebalo je tada u to vreme biti ne samo duhovnik nego i ratnik, i uvek je u našim prostorima ovde potrebno biti ne samo duhovnik nego i ratnik, ovde ne ratujemo često puta sa neprijateljima vidiljivim nego i nevidljivim a on kao veliki duhovnik naše crkve ratovao je sa duhovima podnebesija, duhovima tame“.

“Ova postavka je prilika da se šire javno mnjenje upozna sa delom i likom Mitropolita, čoveka koji je iz našeg kraja, čije veliko delo i velika žrtva nisu dovoljno poznati u ovom kraju. Oni koji znaju lik i delo Mitropolita Josifa, znaju za njegov rad, pre svega na prosvećivanju i obrazovanju pravoslavnog življa u Kraljevini Jugoslaviji, njegov veliki doprinos i pomoć svom kraju, posebno svom selu Drežniku gde je učestvovao u izgradnji crkve i škole.

Treba posebno naglasiti da je on zajedno sa arhijerejima i članovima Svetog Sinoda Srpske pravoslavne crkve radio na čuvenom memorandumu koji je upoznao svetsko mnjenje sa zlodelima koji su u Hrvatskoj učinjeni srpskom narodu i srpskoj crkvi. Tako veliki čovek zaslužuje da mu se odužimo pamćenjem a njegovi drežničani su mu se odužili izgradnjom Spomen doma, muzeja Mitropolitu Josifu Cvijoviću koji se nalazi u neposrednoj blizini srpske crkve u Drežniku”- istakao je gradonačelnik Užica Tihomir Petković.

 

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Nikola Đuričko: Nova generacija ne zna ko je Ivo Andrić, ali zna ko je Mimi Oro

Oglasna Tabla

Sloboda sa gimnazijalcima u revijalnom meču

Oglasna Tabla

Od 1.730 škola Osnovna škola “Stari grad” iz Užica pobedila u akciju “2000 lopti za buduće asove”

Oglasna Tabla

Jesenje promocije Zlatibora

Oglasna Tabla

Najjači prirodni lek: Popravlja pamćenje, topi masnoće, poboljšava vid i sluh

Oglasna Tabla

Krenuo iz Užica za Beograd, javio se sa stanice, a kada su ga sledeći put pozvali na mobilni pretrnuli su od straha!

Oglasna Tabla

Bibliotekarke OŠ „Dušan Jerković“ predstavljaju Srbiju na Svetskom kongresu školskih bibliotekara

Oglasna Tabla

Kineskim turistima zapadna Srbija idealna za odmor

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Mačak u čizmama“

Oglasna Tabla