3.8 C
Uzice
децембар 10, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

NjEGOVO PREOSVEŠTENSTVO VLADIKA ŽIČKI G. JUSTIN OTVORIO IZLOŽBU U ISTORIJSKOM ARHIVU (VIDEO)

CECA
Prilkom otvaranja izložbe „Mitropolit Josif Cvijović, duhovnik i ratnik“ u Istorijskom arhivu njegovo preosveštenstvo Vladika Žički G. Justin obraćajući se prisutnima je istakao „Danas ovom izložbom mi se podsećamo, Mitropolita Josifa Cvijovića, duhovnika i ratnika, a svako podsećanje je vezivanje čoveka za večnost. Trebalo je tada u to vreme biti ne samo duhovnik nego i ratnik, i uvek je u našim prostorima ovde potrebno biti ne samo duhovnik nego i ratnik, ovde ne ratujemo često puta sa neprijateljima vidiljivim nego i nevidljivim a on kao veliki duhovnik naše crkve ratovao je sa duhovima podnebesija, duhovima tame“.

“Ova postavka je prilika da se šire javno mnjenje upozna sa delom i likom Mitropolita, čoveka koji je iz našeg kraja, čije veliko delo i velika žrtva nisu dovoljno poznati u ovom kraju. Oni koji znaju lik i delo Mitropolita Josifa, znaju za njegov rad, pre svega na prosvećivanju i obrazovanju pravoslavnog življa u Kraljevini Jugoslaviji, njegov veliki doprinos i pomoć svom kraju, posebno svom selu Drežniku gde je učestvovao u izgradnji crkve i škole.

Treba posebno naglasiti da je on zajedno sa arhijerejima i članovima Svetog Sinoda Srpske pravoslavne crkve radio na čuvenom memorandumu koji je upoznao svetsko mnjenje sa zlodelima koji su u Hrvatskoj učinjeni srpskom narodu i srpskoj crkvi. Tako veliki čovek zaslužuje da mu se odužimo pamćenjem a njegovi drežničani su mu se odužili izgradnjom Spomen doma, muzeja Mitropolitu Josifu Cvijoviću koji se nalazi u neposrednoj blizini srpske crkve u Drežniku”- istakao je gradonačelnik Užica Tihomir Petković.

 

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

„Zlatibor bez barijera“ – spušteno još 27 ivičnjaka (VIDEO)

Oglasna Tabla

Ima 37 i samohrana je majka, brine o čak 11 dece: „Kad se sprema ručak onda mora u veliku šerpu“

Oglasna Tabla

Utvrđen budžet grada za narednu godinu od 3,22 milijarde dinara

Oglasna Tabla

Supa od pečuraka gotova za tren: Fantastična ideja za ručak u posnoj i mrsnoj varijanti (VIDEO)

Oglasna Tabla

Tribina o nasilju prema ženama

Oglasna Tabla

Više od trećine građana smatra da je korupcija u velikoj meri zastupljena u Srbiji

Oglasna Tabla

Pretežno sunčano i malo toplije, temperatura do 15 stepeni

Oglasna Tabla

Kaljenje na prvenstvu Balkana u karateu

Oglasna Tabla

Gđa Stojković se naljutila i izlepila Arilje svojim umrlicama: Komšije donele sveće i saznale istinu

Oglasna Tabla