ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗАНИМЉИВОСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Нижи рачуни за струју преко соларних панела: Исплати ли се инвестиција?

Број оних који производе електричну енергију из соларних панела достигао је 3.100. Велико интересовање поспешиле су субвенције, смањење пореза и накнада. Тражи се и решење за брже прикључење на мрежу.

Струју из соларних панела у Србији већ производи 2.200 домаћинства, а остали су предузећа, фабрике, школске и друге установе, као и више манастира.

Стицајем статуса купац-произвођач постали су енергетски независни, смањују рачуне за електричну енергију и доприносе зеленој транзицији земље.

„За годину и по дана број купаца-произвођача је порастао седам пута, док се инсталисана снага повећана за 8,5 пута. Домаћинства, што се тиче снаге, сада могу да подижу соларне електране снаге 10,8 киловата, а остали купци од 150 киловата“, каже Маја Вукадиновић, помоћница министарке енергетике.

Анализе показују да просечне потребе једног домаћинства може да покрије уградња шест киловата.

Та инвестиција кошта око 7.000 евра, а субвенције државе покривају половину трошка.

Шта је купцу потребно?
Вишак струје може се испоручити електроенергетском систему, док стручњаци саветују да уградња панела мора да буде исплатива.

„Купац-произвођач, када уграђује, требало би да види колико троши на годишњем нивоу и да одабере пе-ве систем који ће толико и производити“, указује др Дарко Шошић, професор на Електротехничком факултету у Београду.

Ивана Ђорђевић, директорка Сектора за управљање купцима-произвођачима у ЕПС-у објашњава да ако има било какву инвестицију од онога што њему заиста треба, не може да види праве ефекте.

„Време повраћаја те инвестиције ће бити много дуже“, поручује Ђорђевићева.

Већа контрола
У Електродистрибуцији кажу да на прикључење чека 2.100, а четвртина су домаћинства и четири стамбене заједнице. Предлажу и већу контролу радова на терену.

„Треба да се уведе сертификација извођача радова. Од почетка смо се за то залагали. Извођач радова са својим лиценцама гаратује квалитет материјала, опреме и извођење радова“, наводи Предраг Матић, директор Дирекције за планирање и инвестиције у „Електродистрибуцији“.

Министарство енергетике формирало је тим који ради на новим решењима. Они ће поједноставити процедуру и убрзати прикључење купаца-произвођача електричне енергије на електромрежу.

Извор: Блиц

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Пренос утакмице Данска-Србија у ГКЦ-у

XII Чикер МТБ Маратон

СПЦ данас обележава Силазак светог Духа на апостоле, празник Свете тројице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Предстојеће МОСИ у знаку нових дисциплина, бројних концерата и великог броја учесника (ВИДЕО)

Временска прогноза за 23. јун 2024.

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Рефест Златибор 2024“

Радови на пешачкој стази на Главици при крају

Драма код Косјерића: Аутобус пун туриста из Кине слетео са пута, сви су одмах евакуисани а надлежни извлаче возило

Младић из Ужица пешачи ка Острогу да би помогао једној сиромашној породици: „Сазнао сам да Маринковићи по два-три дана немају ни хлеба да једу“