ОГЛАСНА ТАБЛА
ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Ниво водостаја на Златарском језеру 16 метара већи од минималне коте

https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo
https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo

Са Златарског језера, једне од највећих туристичких атракција у овом делу Србије претходних дана стижу сабласне слике. Ниво воде је драстично смањен а до врха Думбелског брда до којег се некад само чамцем могло прићи, сада се може стићи и пешака или аутомобилом.

Иако су овакви призори привукли велику пажњу јавности, због саме историје настанка ове акумулације, надлежни кажу да је ово уобичајена слика језера за ово доба године.

Златарско језеро настало је шездесетих година прошлог века изградњом Хидроелектране Kокин Брод, која је преградила реку Увац и превасходно служи за производњу електричне енргије. Пре него што су географи добили задатак да на карте нововарошког краја уцртају ово језеро, извођачи радова имали су један тежи задатак. Да са истих избришу читаво једно село.

Данас је водостај језера толико смањен, да се до врха Думбелског брда може стићи и пешака или аутомобилом. Међутим, из Лимских ХЕ кажу да то није ништа неуобичајено и да се оваква слика виђала и ранијих година.

-Сваке године у ово доба је ниска кота и Златарског и Увачког језера, плус минус три, четири метра надморске висине. Знатно ниже коте забележене су почетком 2000-их година. Радимо према потребама енергетског система РС а треба истаћи и да смо на прагу пролећа, морамо спремити акумулацију за доток воде. Поменута језера снабдевају се водом највећим делом са Пештери, Јадовника и Златара. Обзиром да су на овим планинама тренутно велике количине снега, надамо се бољој хидролошкој ситуацији-каже Предраг Шапоњић, директор Лимских ХЕ.

Тренутна кота Златарског језера је 861,20 метара надморске висине, што је 16м изнад минималне радне коте која је дозвољена а у складу са водном дозволом, објашњава Шапоњић. Макисмална кота номиналног рада је 885м и тренутно све што радимо је у складу са програмом пословања Електропривреде и потребама енергетског система Система тако да смо у законским оквирима, тј оквирима водне дозволе, истиче Шапоњић.

-Стручне службе Лимских ХЕ имају обавезу обиласка акумулација – пратимо доток воде, проток воде кроз турбине, ерозију земљишта и сматрамо да ова ситуација не утиче негативно на биљни и животињски свет ни Златарског ни Увачког језера. У складу са водном дозволом, извештаје редовно шаљемо министартсвима, водној инспекцији и ЈП Србијаводе.

Иако су поједини мештани тврдили да због драстично смањеног водостаја, у Златарском језеру сада можете видети врх потопљене цркве у Пуљцима, Шапоњић те наводе негира.

-Обилазили смо акумулацију. Да би угледали цркву у Пуљцима, потребно је да се кота обори за око 5 м, што се до сада није десило – каже Шапоњић.

ПП Медиа

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Дино турнеја у градовима суседних држава (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Спортске игре младих од данас у Љубовији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сутра бесплатни превентивни прегледи у Домовима здравља широм Србије

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики успех младих атлетичара Младости из Ужица у Дервенти (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Да ли ће доћи до поскупљења јаја за Васкрс

ОГЛАСНА ТАБЛА

Када треба фарбати јаја за Васкрс да би породицу пратили напредак и благостање

ОГЛАСНА ТАБЛА

Љубивоје Ршумовић: Купујте деци књиге, па макар их они и поцепали

ОГЛАСНА ТАБЛА

Појачана контрола саобраћаја до 1. маја

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 20. април

ОГЛАСНА ТАБЛА