Огласна табла
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

“Никола Тесла у свом и нашем времену”

“Никола Тесла у свом и нашем времену”, назив је изложбе коју ће посетиоци моћи да погледају до 16. јуна у Народном музеју Ужице. Изложбу је данас, поводом Међународног дана музеја 18. маја, отворила градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић.

“На Прометеја 20.века, краља струје, иноватора, проналазача без кога би данашња технологија била немогућа и многе гране науке остале ускраћене за невероватан прогрес, требало би чешће подсећати јавност и изражавати захвалност за све што је даровао човечанству. Најзначајнији део Тесле живи у његовим достигнућима која је готово немогуће сагледати и која су саставни део живота наше цивилизације и свакодневице”, истакла је градоначелница.

Она је подсетила да Ужице има посебну везу са великим научником, преко хидроцентрале „Под градом“ која је пре 123 година на Илиндан осветлила наш град и сврстала га у ред малобројних градова у то време који су започели процес електрификације, чиме је постављен камен темељац његовог будућег развоја и просперитета.

“Тако се догодило да се у Србији, у Ужицу, на реци Ђетињи, само четири године после изградње знамените хидроелектране на Нијагари, сагради прва српска хидроелектрана по Теслиним принципима.Позивам суграђане, посебно младе, да искористе прилику и упознају се са ликом и делом генија науке, песника електротехнике, уметника колосалне интуиције и проглашавам изложбу отвореном”.

Поставка “Музеја Николе Тесле” из Београда, аутора Бранимира Јовановића, Милице Кеслер, Иване Зорић и Иване Недељковић представља причу о животу и делу једног од највећих научника, са посебним освртом на његово порекло и породицу.

Дело Николе Тесле, које се може поделити на три сегмента (индукциони мотори и полифазни систем, струје високе фреквенције, машинство), прате радни модели који приказују неке од Теслиних најважнијих проналазака као што су индукциони мотор са ротором у облику диска, „Колумбово јаје“, Теслин трансформатор и Теслина пумпа. Поставку допуњују и макете неких од најважнијих Теслиних пројеката као што су хидроцентрала на Нијагариним водопадима, лабораторија у Колорадо Спрингсу, чувени торањ на Лонг Ајленду, али и реплика „Плавог портрета“, јединог портрета Николе Тесле.

Посетиоци ће моћи да погледају и ауторски филм о животу чувеног научника, као и 3Д анимацију Теслиног центра за бежични пренос на Лонг Ајленду, која је рађена у сарадњи са Електронским факултетом у Нишу.

Град Ужице

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Невреме правило хаос у деловима Србије: Ванредно у околини Пожеге и Ужица, путеви у Златиборском округу оспособљени

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почињу пријаве за нових 100.000 ваучера за одмор у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Зарада у овом послу иде и до 200.000 месечно! Жене су главне у овој бранши, а почетна улагања нису велика

ОГЛАСНА ТАБЛА

Инфлација у Србији успорава: Да ли то значи да ће и цене пасти?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Опрез у саобраћају због пљускова

ОГЛАСНА ТАБЛА

Радницима омогућити флексибилније коришћење годишњег одмора

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза 28. мај 2023.

ОГЛАСНА ТАБЛА

Расте број напуштених станова у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Потпаљене ватре у Пријевору, екипе из целе Србије стигле на надметање у припремању гулаша

ОГЛАСНА ТАБЛА