15.4 C
Uzice
април 26, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

NIKO NIJE KRIV? OSAM GODINA OD STRAVIČNE NESREĆE U „PRVOM PARTIZANU“

Danas je obeleženo osam godina od stravične nesreće u preduzeću namenske industrije „Prvi partizan“ u Užicu, a porodice sedmoro stradalih radnika verovatno nikad neće saznati ko je krivac za pogibiju njihovih najmilijih.

U eksploziji koja je 3. septembra 2009., pred kraj druge smene, odjeknula u podzemnim pogodima fabrike poginuli su radnici odeljenja barutnog punjeja Svetlana Đurić (40), Jasmina Ostojić (24), Jelena Lončarević (36), Gordana Đokić (30), Biljana Luković (52), Vidojka Terzić (50) i Dragan Milovanović (42).

Nesreću mnogo većih razmera sprečili su užički vatrogasci koji su jurnuli u buktinju tunela u kojima se punila municija i sprečili da fabrika odleti u vazduh.

Za njihovu smrt bilo je optuženo petoro kolega i pretpostavljenih, kojima je suđeno zbog presipanja baruta u prostoriji koja nije namenjena za tu svrhu i organizacionog propusta koji su doveli do toga.

Prvim veštačenjem, koje je vršio Kriminalističko tehnički centar MUP-a Srbije odmah posle nesreće, došlo se do zaključka da je tragediju izazvao elektrostatički elektricitet izazvan presipanjem baruta u prostoriji zvanoj tempernica u kojoj je rukovanje zapaljivom materijom najstrože zabranjeno.

Drugo veštačenje uradio je Institut za preventivnuu zaštitu na radu, protivpožarnu zaštitu i razvoj iz Novog Sada, a ono je pokazalo da statičko naelektrisanje nije bilo uzrok izbijanja vatre, već da je nesreću izazvao „nestabilan barut“ koji se u pogonu nalazio od ranije.

Ovim je isključena mogućnost ljudske greške, na osnovu čega je Osnovni sud u Užicu oslobodio odgovornosti svih petoro optuženih.

Odgovornost za tragediju ni posle osam godina nikome nije pripisana, a nije odgonetnuto ni odakle je nabavljen i zašto se u proizvodnji koristio barut koji je u smrt odveo sedmoro užičkih oružara.

A porodice su ostale bez svojih najmilijih…

Izvor:blic.rs/Vladimir Lojanica/Foto: M. Cvetković / RAS Srbija

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Danas je Veliki petak, najtužniji hrišćanski praznik

Oglasna Tabla

Sve je spremno za 7. Turnir šampiona Užice 2019 (VIDEO)

Oglasna Tabla

Православна правила уочи Васкрса: Овако треба да фарбате јаја ако хоћете да испоштујете традицију

Oglasna Tabla