30.8 C
Uzice
август 21, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

NIKO NIJE KRIV? OSAM GODINA OD STRAVIČNE NESREĆE U „PRVOM PARTIZANU“

Danas je obeleženo osam godina od stravične nesreće u preduzeću namenske industrije „Prvi partizan“ u Užicu, a porodice sedmoro stradalih radnika verovatno nikad neće saznati ko je krivac za pogibiju njihovih najmilijih.

U eksploziji koja je 3. septembra 2009., pred kraj druge smene, odjeknula u podzemnim pogodima fabrike poginuli su radnici odeljenja barutnog punjeja Svetlana Đurić (40), Jasmina Ostojić (24), Jelena Lončarević (36), Gordana Đokić (30), Biljana Luković (52), Vidojka Terzić (50) i Dragan Milovanović (42).

Nesreću mnogo većih razmera sprečili su užički vatrogasci koji su jurnuli u buktinju tunela u kojima se punila municija i sprečili da fabrika odleti u vazduh.

Za njihovu smrt bilo je optuženo petoro kolega i pretpostavljenih, kojima je suđeno zbog presipanja baruta u prostoriji koja nije namenjena za tu svrhu i organizacionog propusta koji su doveli do toga.

Prvim veštačenjem, koje je vršio Kriminalističko tehnički centar MUP-a Srbije odmah posle nesreće, došlo se do zaključka da je tragediju izazvao elektrostatički elektricitet izazvan presipanjem baruta u prostoriji zvanoj tempernica u kojoj je rukovanje zapaljivom materijom najstrože zabranjeno.

Drugo veštačenje uradio je Institut za preventivnuu zaštitu na radu, protivpožarnu zaštitu i razvoj iz Novog Sada, a ono je pokazalo da statičko naelektrisanje nije bilo uzrok izbijanja vatre, već da je nesreću izazvao „nestabilan barut“ koji se u pogonu nalazio od ranije.

Ovim je isključena mogućnost ljudske greške, na osnovu čega je Osnovni sud u Užicu oslobodio odgovornosti svih petoro optuženih.

Odgovornost za tragediju ni posle osam godina nikome nije pripisana, a nije odgonetnuto ni odakle je nabavljen i zašto se u proizvodnji koristio barut koji je u smrt odveo sedmoro užičkih oružara.

A porodice su ostale bez svojih najmilijih…

Izvor:blic.rs/Vladimir Lojanica/Foto: M. Cvetković / RAS Srbija

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Počeo Žestival sa „Veče Užičkih aforističara i sećanje na užičke legende“ (VIDEO)

Oglasna Tabla

Otvoren zlatiborski muzej maketa

Oglasna Tabla

Međugradski autobusi ići će auto-putem Miloš Veliki tek od oktobra 2020.

Oglasna Tabla