OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

Nikad gora godina za malinare

Sumirajući rezultate ovogodišnje sezone, proizvođači malina kažu da nije bilo teže, zbog niske cene, lošeg prinosa i neispunjenih obećanja sa pregovora posle kojih su, početkom juna, prekinuli blokadu magistralnog puta u Prijepolju.

Zbog niske otkupne cene jesenje sorte malina, početne 80 dinara, a sada od 40 do 60, Milijan Lazić nije ulazio u malinjak čiji je prinos proteklih godina bio 8 do 10 tona, a kako kaže loše je letos prošao i sa vilametom zasađenim na hektar imanja.

– Cena je bila takva kakva je. U proseku, kad se sabere, prva klasa jeste na mojoj hladnjači isplaćena 128 dinara, ali zato je ono resto po blokovima uzimano 80, 90, 100, 110, tako da kad se sve sabere i pomnoži i podeli ispada negde oko 100 dinara prosečna cena maline ove godine – kaže Milijan Lazić iz Gostinice.

A očekivali su, posle pregovora, da će akontna cene od 125 dinara rasti do 160 dinara zbog čega su i prekinuli blokadu puta u junu u Prijepolju.

– Od ’95. godine, od kada ja gajim maline, ovo je najgora godina. Na kraju krajeva, do kraja nisam ni brao, od obećanja nije bilo ništa. Bilo je „obećanje ludom radovanje“ i završilo se kako se zavrišilo. Ja sam dobio 100 i nekoliko dinara – navodi Vučko Vučićević iz sela Karan.

Zbog neispunjenih obećanja, pribojsko, prijepoljsko i užičko udruženje poljprivrednih proizvođača, koji su i organizovali proteste letos pre berbe, uputili su dopise nadležnim ministarstvima da regulišu tržište maline, podsećajući ih da su svesni da tržište diktira cenu, ali i da je nejasno da ta cena na svetskom tržištu varira od 5 do 7 odsto, kako kažu, a kod nas mnogo više.
– Država je ta koja u ovoj situaciji mora da nađe ko pravi ovu zbrku i što se tiče i izvoza i cene i proizvođačke cene i izvozne cene, pa od koga da tražimo pomoć – kaže Slađana Stanković iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača u Užicu.

Dodaju i da ima otkupljivača koji još uvek nisu isplatili proizvođače, mada ima i otkupljivača koji već sklapaju ugovore sa prvi put unetom cenom za narednu sezonu.

– Novine od sledeće sezone u našim ugovorima su pre svega principi dobre proizvođačke prakse kojih treba da se pridržavaju proizvođači. Takođe, ono što moram da nagovestim je minimalna cena za prvu klasu maline 120 dinara – navodi Sandra Tomonjić, iz kompanije koja se bavi otkupom.

– Potpišite ugovore sa svojim prerađivačima i onda tražite zahteve koje hoćete da budu ispunjeni u tom ugovoru – savetuje Rade Ljubojević, potpredsednik Privredne komore Srbije.

Sa odgovorom države ili bez njega, o daljim koracima proizvođači će razgovorati u nedelju.

Izvor: RTS

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Dva javna poziva za korišćenje poljoprivrednog zemljišta

Oglasna Tabla

U Zlatiborskom okrugu 68 novih slučajeva „covid 19“ virusa

Oglasna Tabla

Od danas zatvoren gradski bazen u Užicu

Oglasna Tabla

Naredba o sprovođenju mera za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti Covid 19

Oglasna Tabla

Sutra isplata poslednje rate „korona minimalca“

Oglasna Tabla

Maturanti oboleli od kovida polagaće prijemni u avgustu

Oglasna Tabla

Ovo je Bojan koji se survao u Zlatarsko jezero: Užice tuguje za mladim medicinarom, ribar otkrio stravičan detalj

Oglasna Tabla

Pirotske brdarice: Starinske zaboravljene “tatlije” izvanrednog ukusa

Oglasna Tabla

Danas toplo i spravno, uveče pljuskovi sa grmljavinom

Oglasna Tabla