ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗАНИМЉИВОСТИ

Није проблем у кредиту него што сте глупи и не знате да га отплатите! Узелац упозорио – Банке су ћутале за еурибор!

Душан Узелац из удружења „Каматица“ посаветовао је људе који су подигли кредите.

Душан Узелац из удружења „Каматица“ навео је да је Народна банка Србије дала препоруку грађанима да продуже отплату кредита, међутим, иако ће рата бити мања, грађани који се одуче за ту опцију платиће банкама више.

„Каматна стопа је порасла за 50 базних поена, сада је пет одсто и то је улога Народне банке, да одржава монетарну стабилност и ово су антиинфланторне мере. Све што ради банка јесте да предупреди веће поремећаје на финансијском тржишту и управо је то постепено повећавање референтне каматне стопе како би се променили односи, поскупео новац, да би га повукли са тржишта и да би спречили инфлацију. Ово нема никакве везе са кредитима. Они су последица овог механизма, а ово је постављено овако да би се сузбила инфлација“, каже Узелац. Од почетка године до сада камате су скочиле 15 до 20 одсто у зависности од банке, истиче Узелац.

Стабилност зависи од нафте
„Нешто што је било 5 одсто, скочило је на 7 одсто. Имамо две стране које пратимо, једна је европска, друга је локална динарска. Када је европска у питању гледа се еурибор, а овде се гледа референтна каматна стопа као основна, а после ње белибор, што је пандан еурибору и он диктира цену новца. Грађанима који су узели кредите везане за еурибор то пише у уговору. То су варијабилни кредити који прате ту вредност“, каже Узелац и додаје да нико не може да предвиди шта ће се даље дешавати.

„Нема кризе у цивилизацијском смислу, више су политичке кризе. Тржиште је нестабилно, али се ништа не дешава преко ноћи. Недостаје финансијски двоглед у будућност. Стабилност ступа онда када цена нафте може да се израчуна за нередних пет година“, каже Узелац, који подвлачи да је најбитније да се освести стабилност примања и могућност отплате када је у питању подизање кредита.

„Вредност камате на нормалном нивоу“
За стамбене кредите постоји једна непословна пракса коју су банке примењивале.

„Банкари су знали да је еурибор раније био на ненормалном нивоу, а да је сада на нормалном и да ће сигурно у једном моменту скочити, али нису причали о томе, већ је било да су сада кредити повољни и да сада треба узимати. Клијенти су сада љути, јер је банка прећутала тај део. Што се тиче даљег скакања, до пролећа не може ништа да се каже, а након тога ће се знати које су мере постигнуте. Кредит подижите када хоћете, а не када морате. Кредит није лоша ствар, а ако сте глупи и не знате како кредит да отплатите онда је сваки кредит проблем“, каже Узелац.

Продужетак отплате
Народна банка је посаветовала грађане да траже продужетак за отплату кредита, међутим то и није тако ефикасно решење, истиче Узелац. „Оно што дугујете данас распореди се на већи број рата у будућности. Самим тим месечна рата ће бити мања, али ће у перспективи платити више банци, јер се банци даје новац на дан коришћења. Најјефтини кредит не постоји, то је банкарски маркетиншки трик и све је индивидуално. Смањена је потражња за стамбеним кредитима. Када падне куповна моћ грађана, смањује се и подизање кредита, јер мање људи себи може то да приушти“, каже Узелац.

(МОНДО/Прва)

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Пореска управа објавила календар пореских обавеза фирми за март

У недељу бесплатни превентивни прегледи у Дому здравља Чајетина

Поклон ученика Уметничке школе Граду у години националне престонице културе (ВИДЕО)

Данас прелиминарна ранг-листа пензионера за рехабилитацију о трошку Фонда ПИО

Пријепоље погодила два земљотреса

Нове цене горива

У ужичком породилишту рођено шест беба

Бесплатни превентивни прегледи у недељу 3. марта

Група грађана „Слога“ излази самостално на предстојеће локалне изборе у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА