ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Ничу нови студентски станови, биће гарсоњере за живот: Влада жели да помогне младима да се осамостале

Како је данас саопштено из Владе Србије, држава ће у склопу својих програма подршке младима и студентима, ускоро почети са градњом студентских комплекса са студио становима (тј. гарсоњерама) по највишим светским стандардима.

– Желимо да подржимо младе да се раније и лакше осамостаљују, па ће у овим комплексима моћи да бораве и након завршетка студија како би имали безбедно и подстицајно место за живот док не стекну могућност да се сами издржавају ван студентског комплекса, пише између осталог у саопштењу.

Србија на 42. месту Индекса напретка младих у 2023. години.

Према Индексу напретка младих 2023, који је Европски форум младих представио у Бриселу, Србија је једна од четири земље Европе и Централне Азије које су оствариле значајан напредак у квалитету живота младих људи широм света у периоду од 2011. до 2022. године.

Србија је са 47. места напредовала на 42. место и стекла веће поене – 79,91 од укупних 100 (са 72.98 поена).

Како је саопштила Владина Канцеларија, ови резултати постигнути су интензивираним напорима Владе Републике Србије да створи боље могућности за младе и обезбеди успешну транзицију из система образовања у свет рада.

Поред градње станова Влада обелоданила низ стратегија за побољшање положаја младих.

Међу страгијама су и Закон о волонтирању који ће представити волонтирање као заједничку вредност целог друштва и омогућити веће препознавање и вредновање волонтерских акција.

– Закон о радним праксама ће први пут бити уведен у правни систем Републике Србије, а при изради нормативних решења узета је у обзир Препорука о оквиру квалитета за радне праксе Савета министара ЕУ из 2014. године, са основним елементима који обезбеђују квалитет радних пракси. Доношењем наведеног закона очекује се побољшање индикатора тржишта рада за младе (раст стопе запослености и активности), као и смањења стопе НЕЕТ (лица која нису у образовању, обуци и која нису запослена). За Закон о радним праксама је завршена и јавна расправа након које је Нацрт финализован заједно са организацијама младих, социјалним пратнерима и синдикатима и припремљен за усвајање.

– Као подршка транзицији младих их система образовања ка тржишту рада креиран је и програм „Моја прва плата”. Након деветомесечне обуке код послодавца, према подацима НСЗ-а запослила се готово половина младих, а сваки четврти је запослен код послодавца код кога је био на обуци.

Досадашње активности учиниле су и да значајно смањимо незапосленост младих од 15 до 24 године која је 2012. године износила 51,2 одсто, а у другом кварталу 2023. је 24,7 одсто.

Подршка осамостаљивању младих биће један од кључних приоритета у наредном периоду, истичу у саопштењу Владе.

Извор: Блиц бизнис

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Отворена изложба “Пoтeнциjaли и изaзoви жeнa у рурaлнoм рaзвojу”

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 2. децембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Објављене нове цене горива

ОГЛАСНА ТАБЛА

Римско гробље насред ливаде код Пожеге

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас почиње исплата 10.000 динара корисницима права на социјалну заштиту

ОГЛАСНА ТАБЛА

На 54. Међународном сајму туризма у Новом Саду се представља туристичка понуда Златибора

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саоштење за јавност ГрО Српске напредне странке Ужице

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођенo пет беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас се обележава Светски дан борбе против ХИВ/АИДС

ОГЛАСНА ТАБЛА