ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Ниче гига фабрика батерија за електрична возила у Србији! ИноБат договорио субвенције од 419 миллиона евра

Словачка компанија ИноБат објавила је да је потписала Меморандум о разумевању са Министарством финансија Републике Србије и општином Ћуприја за гига фабрике за производњу и рециклажу батерија за електрична возила.

– Одабрали смо Ћуприју за овај пројекат кодног назива Лав који је развојан у последње 2 године са ИФЦ-ом (Међународна финансијска корпорација) – саопштила је компанија.

У саопштењу се додаје да ће пројекат Лав бити друга ИноБат гига фабрика у Централној и Источној Европи, која ће обезбедити раст ИноБат-ове пилот линије за истраживање и развој у словачком месту Водјеради и мини-Гига фабрике у Словачкој.

Компанија наводи и да је за пројекат Лав постигнут индикативни пакет подстицаја од 419 милиона евра од Владе Србије.

Објекат у Ћуприји ће, како наводи ИноБат на свом сајту, подразумевати решења за складиштење енергије (ЕСС), као и производњу батерија за електрична возила (ЕВ) и постројења за рециклажу у складу са ИноБат-овом Ц2Ц платформом за циркуларни развој ланца вредности.

– Изабрали смо Ћуприју као другу ИноБатову локацију у ЦИЕ због њене гостољубиве локалне заједнице и практичне и проактивне општинске власти. Још један велики плус за Ћуприју је потенцијал за заједнички развој сопствене енергетске паметне мреже и електричне енергије из обновљивих извора за сопствену потрошњу – изјавио је Мариан Боцек, извршни директор ИноБата.

Ана Брнабић, председница Владе Србије, изразила је задовољство због подршке инвестицији ИноБата у Србији, „обезбеђујући радна места у новој декарбонизованој циркуларној економији“, наводи се у саопштењу компаније.

Мариа Паулина Моголон, менаџер ИФЦ-а за Европу и Латинску Америку рекла је да ће развој овог пројекта Србију ставити на мапу европских решења за складиштење нискоугљеничне циркуларне обновљиве енергије и ланца вредности батерија за електрична возила.

ИноБат је, стоји у објави, компанија специјализована за истраживање, развој, дизајн, производњу, снабдевање и рециклажу иновативних електричних батерија. Фокусирана је на сектор аутомобила, комерцијалних возила, мотоспорта и ваздухопловства. Додаје се да је ИноБат је подржан од стране конзорцијума стратешких инвеститора, међу којима је и Рио Тинто.

Подсетимо, крајем прошле године ИноБат је са Владом Србије потписао декларацију о намерамао изградњи погона за производњу батерија за електрична возила у Србији са капацитетом до 32 гигаватсата. Како је пренео Ројтерс, погон би био отворен у 2025. години са првобитним капацитетом од четири гигаватсата.

Компанија ИноБат је тада навела да жели да изгради једну гига-фабрику у западној Европи и једну у источној.

Извор: ГЗС / Блиц

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Концерт народних игара и песама – КУД „Златибор“ Чајетина

ОГЛАСНА ТАБЛА

На Златибору одржана седма Туристичка конференција „Западна Србија“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Успостављен директан платни промет између Србије и Црне Горе

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Србији послује 32.139 фирми које немају запослене

ОГЛАСНА ТАБЛА

Светски Дан планина обележава се данас

ОГЛАСНА ТАБЛА

Промоција књиге „У загрљају месечине“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Уговори о сталном запослењу за раднике ангажоване током ковида (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Следеће године 18 нових возова, нове пруге и линије Србијавоза

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођено шест беба

ОГЛАСНА ТАБЛА