OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Ni roditelji ni nastavnici ne veruju u časove od 30 minuta

Nova školska godina, novi izazovi. Za nastavnike, roditelje i decu. S obzirom na to da časovi sada traju samo 30 minuta, roditelji kažu da moraju mnogo više da rade sa decom kod kuće, te da kvalitet nastave nije i ne može biti isti.

– Sa roditeljima smo u stalnom kontaktu, imamo izuzetnu saradnju jer su skoro svi veoma posvećeni i spremni da dodatno rade sa decom kod kuće. Samo 36 naših učenika od oko 1.000 ne ide u školu već uči onlajn. Iskren da budem, ne verujem u te časove od 30 minuta mada se i na njima dosta može uraditi, ali ono u šta verujem jeste da deca vole što su zajedno i to je suština škole, da se deca druže i da nauče. To je najvažnije. Život pobeđuje sve i siguran sam da će život pobediti i ovu bolest – kaže za “Blic” Nedeljko Đorđić, direktor Osnovne škole “Đorđe Natošević” iz Novog Sada.

Sličnog je stava i Slađana K., čija ćerka ide u drugi razred pomenute škole, koja se nada da će sve ipak biti u najboljem redu.

– Ni ja ne verujem u te časove od pola sata, ali moramo se prilagoditi, a to ćemo uraditi tako što ćemo što više raditi sa decom kod kuće. Vidim u roditeljskoj Viber grupi da se mnogi bune zbog toga i da smatraju da deca sve treba da rade u školi i da se odmaraju i igraju kada dođu kući. Donekle se slažem sa njima, ali kada je normalna situacija. Pošto trenutno nije, moramo se i mi prilagoditi i zato raditi što više sa decom pa onda mislim da neće biti propusta – smatra ova Novosađanka.

Dodatno komplikuje stvari razmena lekcija između podeljenih grupa koje naizmenično idu u školu. Dešava se da jedna grupa odsluša časove iz jedne nastavne jedince, pa beleške sa časa prenosi drugoj, koja je te nedelje onlajn. Već sledeće nedelje obrađuju se druge teme.

– Bukvalno sam morala da sednem i da izlistam Viber grupu deteta i da zapisujem na papir. Svega ima – i domaćeg, i lekcija, i šerovanih zabavnih klipova, i malo-malo neko nekog isključi sa grupe, eto fore radi… Čekamo odobrenja za pristup platformi pošto i tako možemo da pratimo nastavu kada smo onlajn, ali kada će to biti odobreno, niko ne zna – napisala je druga majka na jednom od foruma.

A kada je reč o zdravstvenim merama, većina roditelja je zadovoljna kako se primenjuju, a pojedina deca vraćaju se iz onlajn nastave na redovnu. Optimistična je i direktorka Prve kragujevačke gimnazije Slavica Marković, škole koju pohađa jedan od četvoro učenika koji su na području grada zaraženi koronom, kaže da je “i pored celokupne situacije, ipak optimista”.

– Deca su, očigledno, disciplinovana u školi. Poštuju propisane mere, a i sama činjenica da u našoj školi ima samo 1.346 učenika, a istovremeno je u školi samo četvrtina, vidi se da je rizik od zaraze smanjen na minimum. Nema gužve u hodnicima, nose se maske, učenici su u učionicama raspoređeni na propisanu distancu. Problem nastaje van škole, jer vidimo đake kako se ponašaju – sede u kafićima ili na trgu, ne nose maske, imaju bliske kontakte, Ali, mi tu ne možemo ništa da uradimo, sve je na njihovoj savesti – kaže Markovićeva.

“Najmanja šansa je da se deca zaraze u školi”

Ljiljana Velkov, profesorka anatomije u Medicinskoj školi “Dr Milenko Hadžić” u Nišu, kaže da se na osnovu onog što se sprovodi već dve nedelje u školama može zaključiti da je najmanja šansa da se deca zaraze u školi.

– Iako je naša škola stručna i direktno povezana sa zdravstvom, koliko sam u razgovoru sa profesorima i direktorima drugih škola mogla da zaključim, svugde se mere dobro primenjuju. Recimo, ja imam tri grupe đaka jednog odeljenja, predajem i u školi i onlajn, kada sam sa đacima nosim i masku i vizir, dok deca sede sa maskama. Svi smo se uklopili i prilagodili, mada nije lako govoriti ispod maske, ali mere se moraju poštovati. Po mom mišljenju najmanje šanse su da se deca zaraze u školi, jer moraju da nose maske i da drže fizičku distancu, ali šta rade posle škole, kuda se kreću i druže, to je već van naše kontrole – objašnjava Velkov.

Izvor: Blic

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Karatisti Užica osvojili devet medalja u Kragujevcu

Oglasna Tabla

Pedijatar dr Dušanov: deca su nam u katastrofalnom stanju i sve je gore s godinama

Oglasna Tabla

Do „Staparka” dva putića

Oglasna Tabla

Svetskim danom turizma počinju pripreme za 60. Sabor trubača u Guči

Oglasna Tabla

Rok sedam dana: Ko se ne javi banci, pristaje na predloženi plan otplate

Oglasna Tabla

Данас славимо Воздвижење Часног Крста – Крстовдан

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za nedelju – 27. septembar

Oglasna Tabla

Hapšenje u Novoj Varoši zbog velike količine spida

Oglasna Tabla

„Đorđu kam bek“ – ali Đorđe ni u Pariz ni u Australiju, već u Užice da šije šajkače

Oglasna Tabla