OGLASNA TABLA – INFO
BAJINOBAŠTANSKE VESTI FOTO RAZGLEDNICA

Nezapamćene kolone na jednoj od najlepših planina u Srbiji: Tara pod opsadom turista, lepota koju treba sačuvati

Umesto na moru, naši turisti ovog leta odmor provode upoznajući Srbiju.

Kilometarske kolone automobila, prebukirani parkinzi, plaže krcate kupačima, redovi za selfije na vidikovcima – do ne tako davno nezamisliv prizor postao je svakodnevica na planini Tara u čijim lepotama uživa značajno veći broj turista nego što je uobičajeno u ovo doba godine što meštani, turistički vodiči i čuvari tog zaštićenog prirodnog područja nisu očekivali, a ni priželjkivali.

Umesto na moru, naši turisti ovog leta odmor provode upoznajući Srbiju, a mnogi su odabrali Taru gde je nedeljama teško pronaći smeštaj, dok se vikendom, kada je i najveći nalet turista na ovoj planinskoj lepotici, ne može prići kupalištima, od zvanično zatvorene plaže „Perućac“ do divljih plaža na jezeru Zaovine.

Takođe, nije retka slika da zbog nesvakidašnjih gužvi na prilazu najpopularnijim lokalitetima na Tari, koje stvaraju automobili registarskih oznaka iz cele Srbije, saobraćaj „regulišu“ rendžeri ili lovočuvari.

Rajko Milanović iz Nacionalnog parka „Tara“ kaže da za sada nema projekcija o broju poseta jednoj od najlepših planina u Srbiji, ali da su nezapamćene kolone turista koji svakodnevno pohode neke od najpopularnijih lokaliteta na Tari, poput vidikovca Banjska Stena, rezervata Crveni potok, jezera Zaovine i Perućac, Kaluđerske bare.

– Ovoliko posetilaca nismo imali u planu niti smo priželjkivali, jer nemamo dovoljno smeštajnih kapaciteta, ali ni vodiča, ni rendžera. S obzirom na broj posetilaca i obim posla nemamo dovoljno čuvara, svega desetak rendžera pokriva teritoriju od 25.000 hektara, a često intervenišemo i van zaštićenog područja – kaže Milanović.

Iako je Tara preplavljena turistima, koji dolaze iz svih krajeva Srbije, utisak je da, osim nesavesnih pojedinaca, većina ima svest o očuvanju prirode, pa otpad nosi sa sobom.

– Apelujemo na posetioce da ne bacaju smeće, ne prave nepotrebnu buku, da imaju strpljenja za gužve jer su svi došli sa istim razlogom, ali i da poštuju sva upozorenja, ne skreću sa obeleženih staza i ne rizikuju želeći da naprave što lepšu fotografiju – napominje Milanović i podseća da je u NP „Tara“ zabranjeno kampovanje, pre svega zbog bezbednosti turista i opasnosti, ali i zbog opasnosti od izazivanja šumskih požara.

Na Banjskoj Steni red za slikanje selfija formira se već u prepodnevnim satima, a među onima koji su se zbog impresivnog pogleda na jezero Perućac i kanjon Drine popeli na vidikovac je i Branislava Brkić iz Kruševca koja kaže da koristi svaku priliku da sa suprugom obilazi lepote Srbije.

– Malo je naših ljudi koji provode vreme u prirodi, pogotovo u šumovitim i brdovitim predelima, uglavnom idu na bazene i reke, eventualno jezera, ali leto treba iskoristiti za predele kao što su Tara, Kopaonik, Jastrebac… – priča Brkić.

Izvor: espreso.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

U Zlatiborskom okrugu virus covid 19 potvrđen još kod 102 lica

Oglasna Tabla

Drama na pruzi Priboj-Užice: Otkačilo se vozilo za održavanje pruge, radnici trčali za njim

Oglasna Tabla

Trudnice neće biti vakcinisane: „Odložiti planiranje samo dok prođe period vakcinacije“

Oglasna Tabla

Porodiljama i trudnicama se ponovo umanjuje plata

Oglasna Tabla

3 predloga za jeftin i ukusan obrok: Ručak za celu porodicu za samo 300 dinara!

Oglasna Tabla

Opremljeno razvojno savetovalište za decu ometenu u razvoju (VIDEO)

Oglasna Tabla

Kako da naučite dete šta je seksualno nasilje i kako da mu se suprotstavi

Oglasna Tabla

Do ponedeljka toplo i vetrovito, do 19 stepeni

Oglasna Tabla

Slabovidom desetogodišnjem dečaku iz Sevojna potreban novac za još dve operacije oka

Oglasna Tabla