0.2 C
Uzice
децембар 15, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

NEZADOVOLJNI NASTAVNICI TEHNIČKOG I FIZIČKOG VASPITANJA

djak

Društvo pedagoga tehničke kulture nezadovoljno je predlogom da se u sedmom i osmom razredu promeni način izvođenja predmeta tehnika i tehnologija uvođenjem blok nastave.

Negoduju i nastavnici fizičkog vaspitanja, koji traže da se treći čas fizičkog vrati u raspored časova. Svoje primedbe članovi pomenutih stručnih društava uputiće Ministarstvu prosvete i Nacionalnom prosvetnom savetu, koji će o ovoj temi raspravljati 11. aprila.

Kako je Danas prvi pisao, predlog novog nastavnog plana za drugi ciklus osnovne škole, koji je urađen u sklopu priprema za uvođenje informatike kao obaveznog predmeta, predviđa da se budući predmet tehnika i tehnologija (umesto sadašnjeg tehničkog i informatičkog obrazovanja) realizuje u sedmom i osmom razredu sa jednim časom nedeljno plus 30 časova blok nastave na godišnjem nivou. Da bi se oslobodio prostor za informatiku i ispoštovalo zakonsko ograničenje broja časova obaveznih predmeta, predloženo je da se sadašnji treći čas fizičkog – izabrani sport transformiše u obavezne vannastavne fizičke aktivnosti, kojima bi pripao 1,5 čas nedeljno.

– Uvođenjem blok nastave u sedmom i osmom razredu za samo dva predmeta remeti se kompletan obrazovni proces svih ostalih predmeta u osnovnoj školi, što kroz smanjenje fonda časova, što kroz organizaciju same nastave. Nastava tehnike i tehnologije gubi osnovnu koncepcijsku smisao teorijsko-praktičnog karaktera, jer se razdvajanjem sadržaja teorije od praktičnog rada gubi na sistematičnosti i kontinuitetu usvajanja znanja, što je nepojmljivo za jedan ovakav predmet. Sem toga dovodi se u pitanje ostvarivanje zacrtanih ishoda iz ovog predmeta – kaže za Danas Zoran Lapčević iz Društva pedagoga tehničke kulture.
On tvrdi da je blok nastavu teško tehnički izvesti, posebno u školama sa većim brojem učenika, odeljenja i nastavnika, te da je nemoguće napraviti funkcionalan raspored časova. Lapčević odbacuje obrazloženje nadležnih da uvođenje blok nastave dovodi do rasterećenja učenika.

– Naprotiv, učenici pa i svi ostali – roditelji, nastavnici, direktori škola, sastavljači rasporeda, biće potpuno zbunjeni i opterećeni neefikasnošću ovakvog načina rada – smatra Lapčević, napominjući da se blok nastava pokazala neefikasnom i u osnovnim i u srednjim školama.
On navodi da se uvođenjem blok nastave otvara i problem novih tehnoloških viškova, posebno u školama u kojima nastavnici tehničkog dele odeljenja na grupe zbog praktičnog rada.

– Odvajanjem teorije od praktičnog rada u sedmom razredu u svakom odeljenju jedan nastavnik gubi po 34 časa godišnje, a u osmom razredu po 32 časa, jer se ti časovi samo teorije više ne dele na grupe već ih predaje jedan nastavnik. Kod nastavnika tehničkog postoji i veliki strah da je uvođenje blok nastave uvod u potpuno ukidanje drugog časa ovog predmeta, pod izgovorom da se taj vid nastave nije pokazao izvodljivim i stručno-pedagoški opravdanim. Takav vrlo moguć scenario bi izazvao velike tehnološke viškove u nastavi TIO – ističe Lapčević.

A Srpski savez profesora fizičkog vaspitanja i sporta danas će uputiti peticiju ministru prosvete u kojoj se traži da učenici od petog do osmog razreda osnovne škole imaju tri časa fizičkog vaspitanja nedeljno. Peticiju je dosad potpisalo više od 4.000 ljudi. Oni pitaju kako će biti plaćeni nastavnici koji budu izvodili 1,5 čas obaveznih fizičkih aktivnosti, s obzirom da postojeći pravilnik o normi zaposlenih u obrazovanju ne predviđa da oni budu plaćeni za tu vrstu aktivnosti.

Primedbe i na program
Društvo pedagoga tehničke kulture ima primedbe i na predlog novog nastavnog programa budućeg predmeta tehnika i tehnologija za peti razred. Oni, između ostalog, smatraju da bi u program trebalo vratiti oblast energetike, a digitalnu pismenost proširiti sa sadržajima iz Informaciono-komunikacionih tehnologija.

Izvor:Danas/Piše: V. Andrić

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Vremenska prognoza za nedelju – 15. decembar

Oglasna Tabla

(VIDEO) Turbo-punk-folk-wellness-spa koncert: “Brkovi” oduševili užičku publiku

Oglasna Tabla

Pušteni iz pritvora osumnjičeni u slučaju „Prvi partizan“

Oglasna Tabla

Kremast i mlečan sutlijaš kakav je samo baka znala da napravi

Oglasna Tabla

Velike kazne za neodgovorne vlasnike domaćih životinja i kućnih ljubimaca

Oglasna Tabla

Majk Tajson oduševljen srpskom slikom: umetnik iz Užica ovekovečio boksera na lipovoj dasci!

Oglasna Tabla

Koliko će nas u 2020. koštati registracija automobila?

Oglasna Tabla

Turski vozač kamiona „zaglavljen“ u Sevojnu već sedam dana, naši policajci mu napisali kaznu od 11.500 evra

Oglasna Tabla

Šajkača se ne skida čak ni pred kraljem – kako je Moma Kapor objasnio suštinu Srba

Oglasna Tabla