ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Невреме уништило око 15 одсто рода малина у Србији

Председник Удружења произвођача малина у Србији Добривоје Радовић рекао је данас да је невреме са градом протеклих дана уништило око 15 одсто рода малина.
Он је рекао да је киша са градом захватила део Ужица, Чачка, Ивањице, Пожеге и Косјерића и да је штета 100 одсто.
„Род малине је у овом тренутку мањи око 35 одсто јер је и вегетација закаснила, па се нису развили млади ластари што је смањило род за око 20 одсто. Неизвесно је да ли ће се до бербе сачувати и остатак рода јер су честе временске непогоде“, рекао је Радовић.
Ове сезоне, како је рекао, почетна откупна цена малина требало би да буде 350 динара по килограму, а коначна од 400 до 450 динара, док је прошле године била од 500 до 600 динара.

Радовић је рекао да је држава недавно одобрила власницима малих хладњача кредит од две милијарде динара како би исплатили преузети род малина из прошле године јер су чекали да цена порасте и зараде два евра по килограму, а десило се да је цена пала испод цене по којој су их откупили, па нису продали воће и платили дуг произвођачима.

Он је рекао да је била покренута иницијатива да се малина прогласи стратешким производом или производом од стратешког значаја, што би помогло да се домаће тржиште заштитити прелевманима (заштитним увозним таксама) од прекомерног увоза тог воћа.

Прошле године је род малина у Србији, према његовим речима, био око 60.000 тона, а на тржишту се нашло још око 45.000 тона, што значи да је јефтина малина из Пољске и Украјине увезена и мешана са домаћом, квалитетном, да би се извезла и више зарадило.

„Због тога је настао проблем да власници малих хладњача нису могли да продају малине, па је држава понудила кредит да плате дуг произвођачима“, рекао је Радовић.

021

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Трећег дана мале матуре осмаци полажу тест из изборног предмета

Струја неће поскупети ове године, ЕПС креће у реформе

Момо Капор: Како се Српкиње свађају на мору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почиње пријављивање кандидата за пријемне испите на факултетима

Почео јубиларни 10. XCross на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Температура данас до 39 степени, а биће још врелије

Почео са радом дечији базен на плажи, улаз бесплатан (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Други дан мале матуре осмаци полажу тест из математике

Почиње лето, обданица најдужа, а ноћ најкраћа