Огласна табла
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Neverovatna životna priča Milinka Ivića Belog koji mesi čuvene Šuljagine lepinje

Ne biva često da čovek, nemaštinom proteran iz zavičaja, seleći u smotuklju preko ramena svoju bedu, iz sela dođe u grad i u njemu postane ugledan. Čaršija, makar ova užička, lako ne deli orden uvaženog nekome ko nije u njoj i bez njenog duha rođen.

A tek ne ako zvanje ne zasluži diplomama, visokom društvenom pozicijom, dubokim džepom, bitisanjem u okruženju elite, darom za čuveni erski humor, šetnjama korzoom sa uglađenim damama. Milinko Ivić rođen je u selu kod Bajine Bašte, od škole ima samo osmoletku, u novčaniku ne mnogo, sa odabranima ne druguje. Do preteranog humora mu nikada nije bilo. A opet, čaršija ga je uvažila, pred njim skida kapu. Tiho je, maltene go i bos, u nju došao, još tiše sada živi, ali ga svi cene. To je onaj suvonjavi pekar ispijenog lica sa nadimkom Beli što u sitne sate mesi čuvene Šuljagine lepinje, a po podne održava cvećnjake po užičkim dvorištima. Ne uvažavaju ga samo što peče dobre lepinje jer testo i furuna nisu cepanje atoma da ga svako ne može zamesiti i ispeći.

Beli je svoju reputaciju stekao kvničkim radom od dečačkih nogu da danas, od jutra do sutra.

– Rođen sam u Jaklju kod Bajine Bašte, u ćerpičari bez vode i struje. Otac, majka, deda, baba, dve sestre i ja. Jad i beda. Roditelji su, tražeći posao, 1980. otišli u Užice. Dve godine kasnije, kada sam završio školu, i ja sam im se pridružio, dotad sam živeo u đačkom internatu na Vardi. Stanovali smo u užičkom naselju Buar, u trošnoj kući, ni u njoj nije bilo vode pa smo je nosili sa izvora, seća se Beli (52) sirotinjskih dana u Jaklju i tek nešto boljih u Užicu.

Loš je đak bio, priznaje, da bi nastavio školu, ali vredan i zreo da bi besposlen plandovao kući gledajući roditelje kako se muče. Odmah se dao na limarski zanat. Kada su se gazde rasturile ortakluk i ostao bez posla, morao je dalje. A još je bio dete. Preko studentske zadruge nastavio je da zarađuje u štampariji, na stovarištu građevinskog materijala, kao fizički radnik u jednoj fabrici. Potom je otišao na zanat kod jednog pekara kod koga se zadržao sedam godina. A onda je stigao poziv za odug otadžbini.

– Posle odslužene vojske sam se zaposlio u JKP „Bioktoš“ iz Užica i radio na uređenju zelenih površina. Tu sam naučio kako se neguje cveće. Kuću sam počeo praviti 1993, ali brzo obustavio jer je inflacija nije dozvolila zaraditi, a kamoli uštedeti. Oženio sam se i u suprugin inzajmljen stan preselio 1995. Sve što sam imao poneti od roditelja stalo je u jednu kutiju – seća se Milinko Iivić Beli.

Kao komunalac je radio uvek drugu smenu. Imajući dokona prepodneva, a pekarski zanat u rukama, zaposlio se kod Draga Lazića Šuljage u pekari. Punih devet godina je od zore do do pola dana pekao lepinje, a po podne održavao gradsko zelenilo. Dve godine će kako je skinuo „Bioktoševu“ zelenu uniformu i nosi samo belu, pekarsku. Neko voli življu, neko rešiju, jedni sa više, drugi sa manje pretopa, ali svaku lepinju iz pećnice po kojoj se Užice prepoznaje rutinski zamesi Beli.

Kuću još uvek nije završio. Ostalo je da istarosi stan u potkrovlju sinu, oposliće to Beli, bože zdravlja, do Lukinog punolestva. Do tada, očekuje ga još neprospavanih noći i uposlenih dana da sa strane čimne koji dinar. Vredan je Beli. Radno vreme mu počinje u tri po ponoći. Do tada je već ustao, došao na posao, navukao na sebe kombinezon i dohvatio se testa. Samo nedeljom jutro dočekuje sa ukućanima. Na posao ide dok svi spavaju, sa njega se vraća dok se mnogi rasanjuju.

– Radim dvokratno. Najpre od tri do šest pa od devet do 12 da bi i po podne bilo taze lepinja. Navikao sam da rano ustajem. Subotom kada krenem na posao zatičem na ulicama više omladine nego usred dana. Ni toj deci ni njihovim roditeljima ne zameram, samo mene u to doba nisi mogao sresti u gradu. Još se i ne spremaju na počinak, a ja sam već svoje odspavao. Ne smatram svoj posao teškim, ali ga doživljavam odgovornim jer pripremam hranu, još u firmi koja ima svoj ugled, kaže Ivić.

I mnogo plaćeniji poslovi od pekarskog, naročito kada supruga radi kao školska spremačica a sin je srednjoškolac, ne dozvole da se prvi sastavi sa prvim. Zato, radi i privatne poslove. Sposoban je Beli. Drago mu je što ga Užičani cene, nema drugog objašnjenja nego zbog svog rada. Sve što bi neki nazvali hobijem za njega je danguba.

– Održavam tuđa dvorišta, kosim, okopavam, sadim cveće, orezujem žive ograde i drveće. Imam svoj malinjak. Em svaki dinar mi je bitan, em nisam navikao da sedim. Kad nema posla u tuđim, održavam svoje dvorište, tu mi najveća milina, priča pekar.

Zahvalan je čaršiji što ga poštuje. Kako drugačije da joj se oduži nego da joj i dalje peče dobre lepinje i uređuje joj dvorišta.

Vreme s porodicom
Ono malo vremena što provodi sa porodicom su sati međusobne ljubavi i podrške. Vaspitao je sina da šta se ne može kupiti ovog meseca kupiće se nekog narednog. Naučio je Luka da njegov otac nije imao ništa, zna koliko se mučio za svaki dinar, zato ceni i prihvata to što ima. Neuk je Beli da sinu usadi neke druge lekcije, ali o časti, poštenju, vrednoći i vaspitanju boljeg predavača nema.

– Znao sam da spojim dane radeći po 18 sati dnevno, ali me je problem sa srcem opomenuo da prikočim – kaže Milinko Ivić. Zahvalan je čaršiji što ga poštuje. Kako drugačije da joj se oduži nego da joj i dalje peče dobre lepinje i uređuje joj dvorišta.

Izvor: blic.rs / Foto: MILOŠ CVETKOVIĆ / RAS SRBIJA

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Попис почиње у суботу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обавештење – Пројекције на мултимедијалној фонтани

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Србији расте као коров, а најздравији је природни лек на свеету: Лечи срце и смирује живце! Ево како се користи

ОГЛАСНА ТАБЛА

Просечне зараде жена у домаћем ИТ сектору 1.300 евра, мушкараца 1.700

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођено седам беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас променљиво време, киша местимично

ОГЛАСНА ТАБЛА

Градоначелница обишла радове на реконструкцији градских улица

ОГЛАСНА ТАБЛА

Еколошка флота – Discover Serbia у акцији чишћења реке Лим (ВИДЕО+ФОТО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

До краја године поскупљење кредита, инфлација остаје двоцифрена

ОГЛАСНА ТАБЛА