Огласна табла
ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Невероватан изум деда Радосава: У јеку епидемије осмислио корона вентилатор

Косјерић – У доба пандемије корона вируса свако се против пошасти бори на неки свој начин, преноси РИНА.

Ношење маске, држање дистанце, пуно витамина и чешће прање руку него што то чинимо иначе су најчешћи којима прибегавамо. Међутим, деда Радосав Марковић из села Ражана код Косјерића отишао је корак даље и направио јединствен патент – корона вентилатор. Иако загазио у десету деценију живота (има 91 годину) каже да се до сада није заразио, а да је за то заслужан управо његов необичан изум.

„Кад се захуктало све ово са короном одлучио сам да направим вентилатор који у просторију убацује свеж ваздух, а напоље избацује вирусе и бактерије. Чак и муве тера из просторије ако их има, притом и додатно хлади простор. Додао сам и један део у ком стоји алкохол, па се избацивањем тих честица дезинфикује простор. То што се нисам заразио по мени, дугујем само овом вентилатору, који је „терао“ вирусе и бактерије из простора у ком свакодневно боравим“, рекао је деда Радосав за РИНУ.

Како каже, ово није први пут дс сам осмили и направи неку чудну справу која је њему и супрузи помагала у домаћинству. Све што очима види, овај витални старац са падина Маљена може рукама и да направи. По струци је електиричар, па му је то додатно олакшало рад на патенту.

„Имао сам доста старих делова у мојој радионици које сам искористио. Мотор који га покреће је јако мали и троши врло мало електричне енергије, око једног киловата. Пре овог вентилатора направио сам покојној супрузи машину која јој помаже у пребирању пасуља и одваја зрна од трунки које остају. То је био заиста тежак посао, али успео сам“, прича Радосав.

У селу га већ познају као одличног мајстора, а тек сад схватају да иако се ближи стотој деда Раћо прави иноватор. Осим два вентилатора која могу стати раме уз раме са неким савременим патентима његово мајсторско знање у околини Косјерића чувају и бројне косилице, циркулари и машине за обраду дрвета.

РИНА / ГЗС

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Јануарска плата: Нижа него у децембру, на четвртом месту у региону

ОГЛАСНА ТАБЛА

Расписани конкурси за програме од јавног интереса у омладинском сектору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Иновативни лек против мултипле склерозе доступан и пацијентима у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Савез пчеларских организација Србије и Министарство пољопривреде апеловали да се спречи тровање пчела

ОГЛАСНА ТАБЛА

Влада Србије смањила субвенцију за осигурање усева у пет округа

ОГЛАСНА ТАБЛА

Многима је у Србији стигла ова порука: Иза свега се крије Инстаграм превара након које можете да останете без пара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Повређен пешак у Ужицу: аутомобил га ударио на пешачком прелазу код Нараодног музеја

ОГЛАСНА ТАБЛА

Изложба Сабахудин Мурановић

ОГЛАСНА ТАБЛА

Још 100.000 ваучера за субвенционисани одмор у Србији, у мају или јуну

ОГЛАСНА ТАБЛА