Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Nestorović: Zastupam ideju koja je ignorisana, pogrešno je što smo se zaključali tokom leta

Pulmolog Branimir Nestorović kaže da je bilo pogrešno zaključavanje Srbije tokom leta, te da je bilo opravdano što su restriktivne mere bile uvedene u martu.

„Bilo je u redu što smo se zatvorili prva tri meseca od pojave virusa, to je bilo i opravdano je rnismo ništa znali o virusu“, rekao je on.

Nestorović je rekao da zastupa ideju koja je u našim medijima i stručnoj javnosi ignorisana, a to je Velika baringtonska deklaracija, koju su, kako je naveo napravila tri najčuvenija epidemiologa, a podržalo je 50.000 naučnika.

„To je da se fokusiramo na ugroženi deo društva, kao što su domovi za star i stariji, a da se ostali deo stanovništva postepeno pusti u normalu. To je slično onome što sad radi Švedska“, pojasnio je on.

Prema njegovim rečima, mi moramo da naučimo da živimo sa ovom epidemijom.

„Mi moramo da se postepeno vraćamo u normalu… Ja sam za to da ljudi procene svoj rizik“, naveo je on. Na pitanje kako bi regulisao rad privrede, Nestorović je ocenio da bi to trebalo da zavisi od pojedinačne procene rizika.

„Onaj ko smatra da mu je mali rizik – treba da počne da radi, onaj ko se plaši – neka se zatvori“, rekao je on.

Podsetimo, u pitanju je „Grejt Barington deklaracija“, a njeni potpisnici zalažu se za normalno funkcionisanje mladih, držanje nastave u školama i na univerzitetima, otvaranje restorana i održavanje sportskih i kulturnih aktivnosti.

„Grejt Barrington deklaraciju“, sastavilo je troje naučnika koji dolaze sa Oksforda, Harvarda i Stanforda.

„Dolazeći sa strane i levice i desnice, sa različitih strana sveta, svoje karijere smo posvetili zaštiti ljudi. Trenutne zabrane kretanje proizvode strašne kratkotrajne i dugoročne posledice na javno zdravlje…. Da pomenemo nekoliko – manja stopa vakcinacije među decom, pogoršanje ishoda kardiovaskularnih bolesti, manje skrininga za rak, pogoršanje mentalnog zdravlja – što će sve dovesti do veće smrtnosti tokom godina koje dolaze… Održavanje ovih (restriktivnih) mera dok vakcina ne postane dostupna prouzrokovaće nepopravljivu štetu…“, navodi se u deklaraciji.

Izvor: b92.net

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Љубивоје Ршумовић: У селу се рађају људи, а у градовима – кућни љубимци

ОГЛАСНА ТАБЛА

Давор поново оборио Гинисов рекорд: Рођен без леве шаке, а успео да победи светског шампиона у рађењу склекова на једној руци

ОГЛАСНА ТАБЛА

Туристичка организација Златибор обележила Светски дан туризма

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за понедељак – 26. септембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Млекара „Наша Златка“ освојила награду за иновативност у производњи традиционалне српске хране на фестивалу хране и вина у Београду

ОГЛАСНА ТАБЛА

Креманци поучени пророчанством Тарабића спавају мирно, Чачани страхују од нуклеарног удара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обележена 81.годишњица од ослобођења Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА

СЛАТКО ОД ДУЊА према традиционалним рецептима: Два начина припреме за уживање у јесењим данима (РЕЦЕПТ)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Креће сезона ПРЕХЛАДА И ГРИПА: Ово су могући знакови да вашем телу недостаје ВИТАМИН Ц

ОГЛАСНА ТАБЛА