2.6 C
Uzice
27 јануара, 2020
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Nestali donirani laptopovi iz vrtića o opasnostima na internetu uče sa table od stiropora

Užice – Roditelji mališana iz užičkih vrtića koji učestvuju u projektu obuke zaštite dece na internetu,

o opasnostima koje vrebaju sa računarske mreže u savremenom društvu uče kao u prošlosti. O zamkama interneta obučavaju se bez pristupa internetu – sa papira.

Razlog tome je što su dva računara koje je je Predškolska ustanova Užice dobila kao donaciju za ovaj projekat volšebno nestala. Tek što su stigli, dobili su noge, toliko brzo da nisu dočekali ni prvu radionicu. Zajedno sa njima nestao je i video-projektor nabavljen u iste svrhe. A u Predškolskoj ustanovi o ovome zid ćutanja o krađi koju, po svemu sudeći, nije počinio neki provalnik.

Poslednjih dana oktobra Predškolska ustanova dobila je dva laptopa i video-projektor za realizaciju programa zaštite dece na internetu „Deca i internet pametno od početka“. Prva grupa roditelja koja se prijavila na obuku dobila je poziv da učestvuje na uvodnoj radionici 30. oktobra.

– U pozivu je između ostalog navedeno da „znatan broj roditelja nije upoznat sa digitalnim uređajima kako bi mogli da zaštite decu od mogućih zloupotreba“. Pa i da to nije pisalo, logično je bilo očekivati da ćemo o internetu učiti na internetu. Međutim, kada smo se pojavili na radionici u vrtiću „Maslačak“ u Sevojnu, sačekalo nas je iznenađenje. Nigde oko nas nije bilo računara. O bezbednosti dece na internetu učili smo sa ceduljica koje su čiodama bile prikačene za tablu od stiropora. Tužno je sve izgledalo, naročito kad se tabla u jednom trenutku srušila. Lako je bilo uočiti da je vaspitačici koja je držala obuku bilo neprijatno – ispričao je za „Blic” jedan od roditelja.

Ispostavilo se da su istog dana računari i video-projektor ukradeni iz kancelarije pedagoga Predškolske ustanove. Dobijeni su 29. oktobra, a njihov nestanak je primećen dan kasnije, kada je i pozvana policija. Izvršen je uviđaj koji nije uočio nikakvu provalu u službene prostorije. – Kamere na vrtiću „Poletarac”, u kome je sedište Predškolske ustanove, ne pokrivaju unutrašnji već samo spoljni deo objekta. Pregledom video-zapisa nije uočeno da je iko van radnog vremena pokušao da uđe u prostorije – kaže izvor „Blica“ upoznat sa ovim slučajem.

Još uvek se ne zna gde su računari, tek, roditelji podeljeni u grupe, u svim vrtićima PU Užice, i dalje idu na obuke o zaštiti dece na internetu. Pojedini su prošli već tri radionice a da internetu pristupili nisu.

– Kad sam pitao zašto učimo ako već nema kompjutera, rečeno mi je da obuka mora biti sprovedena do kraja. Besni smo, ljuti, pozvali su nas na veliki projekat koji je koristan za našu decu, a mi o zloupotrebama na internetu učimo sa improvizovane table, kao da smo predškolci. Otprilike je isto kao kad bi decu učili da pišu bez olovke – ispričao nam je Užičanin koji učestvuje u projektu.

U Predškolskoj ustanovi, gde smo se juče raspitali o krađi opreme, sačekao nas je odgovor direktorke Veselinke Jovanović: „Otkuda vam uopšte to da je nešto ukradeno?“. U svom čuđenju delovala je prilično ubedljivo sve do trenutka kada je čula naš odgovor: „Saznali smo u policiji“, i za trenutak zaćutala.

„Ne mogu ništa da vam kažem, sve ćemo to rešiti“, jedino je je što je dodala direktorka.

Ne samo da o nestanku opreme za obuku nisu zvanično obavešteni roditelji i da se o ovom skandalu ćuti, nego, kako „Blic” saznaje, o krađi nije obavešten ni Upravni odbor Predškolske ustanove, a zasedao je pre nekoliko dana. Na sednici UO ni jednom rečju, prema našim saznanjima, nije spomenuto da se obuka o zaštiti dece na internetu realizuje na tablama od stiropora.

Nije prva krađa

Inače, kako„Blic” prenosi ovo nije prvi put da nešto nestane iz prostorija Predškolske ustanove. Prošle ili pretprošle godine ukradena su četiri usisivača, takođe dobijena iz donacije, tako što je neko posle radnog vremena ušao u vešernicu kroz otvoren prozor, iako je prozor morao biti zatvoren – ispričao je radnik Predškolske ustanove koji insistira na anonimnosti.

Izvor: GZS/Blic

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Pretežno oblačno, mestimično s kišom

Oglasna Tabla

Данас је Савиндан

Oglasna Tabla

Užičani se rastali sa jednim od svojih najboljih košarkaša-Dušanom Kutlešićem

Oglasna Tabla

Jačanje imuniteta kod odraslih: učinite organizam otpornim u samo 8 koraka

Oglasna Tabla

Duplirana sredstva za mere smanjenja zagađenosti vazduha u Užicu

Oglasna Tabla

Srpsko-Rusko veče

Oglasna Tabla

Promocija knjige „Znameniti profesori Užica“ u čajetinskoj biblioteci

Oglasna Tabla

U Užicu formiran Gradski odbor Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS)

Oglasna Tabla

Napravite domaću nutelu sa samo 3 sastojka (VIDEO)

Oglasna Tabla