13.9 C
Uzice
септембар 18, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

NeoLIFE na temeljima kulturne baštine Evropske unije

Od 14. do 21. maja 2019. godine, realizovana je studijska poseta u okviru projekta „Novi život neolitskog nasleđa u prepoznatim prirodnim područjima od velikog značaja – NeoLIFE“. Predstavnici projektnih partnera i stručnih saradnika iz Srbije i Bosne i Hercegovine su posetili niz arheoloških parkova i muzeja u zemljama Evropske unije kako bi se upoznali sa načinima rada ustanova specijalizovanih za očuvanje, prezentaciju i promociju kulturnog nasleđa različitih istorijskih epoha.

Ovom prilikom posećeni su Roman City CarnuntumUrgeschichtemuseum MAMUZ Schloss Asparn/ZayaKeltendorf Mitterkirchen i Salina Keltendorf u Austriji, kao i Terramara di Montale i Parco Archeologico Didattico del Livelet u Italiji.

Roman City Carnuntum

Budući da je cilj projekta uspostavljanje arheološkog parka u klisuri Đetinje u Užicu i rekonstrukcija postojećeg arheološkog parka „Neolitsko naselje“ u Tuzli, iskustva stečena ovom studijskom posetom će doprineti unapređenju modela upravljanja arheološkim parkovima koji su obuhvaćeni projektom NeoLIFE.

Parco Archeologico Didattico del Livelet u Italiji

Uz stručnu podršku predstavnika Evropske mreže arheoloških parkova na otvorenom – EXARC, održani su brojni sastanci, razgovori i konsultacije u oblasti menadžmenta, prezentacije, promocije i animacije posetilaca različite dobi i interesovanja. Predstavnici posećenih institucija su izneli i svoja iskustva i stavove koji se odnose na potencijalne izvore finansiranja, održivost rada, značaj kreativnosti u osmišljavanju atraktivnih sadržaja i komunikaciju sa ciljanim tržištima.

Parco Archeologico Didattico del Livelet u Italiji

Pored konsultativne i edukativne svrhe studijske posete, ovaj sedmodnevni program značajno je doprineo jačanju prekogranične saradnje, komunikacije i razumevanja projektnih partnera i saradnika sa teritorije Srbije i Bosna i Hercegovine.

Keltendorf u Austriji

Projekat „Novi život neolitskog nasleđa u prepoznatim prirodnim područjima od velikog značaja – NeoLIFE“ zajednički realizuju Grad Užice, Grad Tuzla, Srednja umetnička škola Užice i Opština Milići. Projekat kofinansira Evropska unija kroz Program prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020, u okviru finansijskog Instrumenta pretpristupne pomoći (IPAII). Telo za ugovaranje ovog projekta je Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU), Republike Srbije. Ukupna vrednost projekta iznosi 593.939,96 €, od čega Evropska unija kofinansira 449.850,13 € (76%).

Užice – Oglasna Tabla

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Uhapšeno deset osoba zbog trgovine uticajem

Oglasna Tabla

Obaveštenje o radnom vremenu Stopića pećine za 21. septembar 2019.

Oglasna Tabla

Podrška EBRD promociji ariljske maline i oblačinske višnje – U Srbiji više od 60 proizvoda ima geografsko poreklo

Oglasna Tabla

Besplatni preventivni pregledi u nedelju

Oglasna Tabla

Uručene nagrade pobednicima na konkursu za najlepše dvorište i balkon

Oglasna Tabla

Petković: Grad Užice će podržati rad fondacije „Zajedno za mlade-prof. dr Danica Grujičić“

Oglasna Tabla

Supermen iz Užica hoće u Zadrugu

Oglasna Tabla

Jesen počinje u ponedeljak

Oglasna Tabla

Sve je spremno za IV Užički biciklistički karavan

Oglasna Tabla