ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Немања Радосављевић победник Фестивала „Прва хармоника Србије – Изворске капи“ Златибор 2022 (видео)

На Краљевом тргу синоћ је одржан ревијални део 10. Фестивала хармонике  „Изворске капи – Прва хармоника Србије“ Златибор 2022. и такмичење за „Први глас Србије – ин меморијам Мерима Његомир.“ 

Инструментална изворна музика јесте посебан вид стваралаштва, која плени својом звуковном чаролијом и циљ је очувати и неговати њено постојање. Овогодишње такмичење хармоникаша, има меморијални карактер и одржава се у част прерано преминулог маестра на хармоници Бојана Јовановића.  Ревијални део на Краљевом тргу отворио је “Градски омадински оркестар” под управом Славка Цалета Митровића, уз чију су се пратњу у наставку вечери публици представили најуспешнији учесници овогодишњег такмичења.

„Фестивал је склопљен из два дела, први део је такмичење младих  хармоникаша по категоријама, а други Фестивал је ин меморијам Мерима Његомир. Имали смо 30 такмичара хармоникаша и 13 такмичара певача. Суштина целе ове манифестације није само такмичење, већ првенствено дружење и да сачувамо нашу традиционалну изворну музику од заборава“, рекао је Иван Цветковић, директор удружења „Изворске капи“. 

Жири за „Прву хармонику Србије“, чинили су еминентни стручњаци: Вук Кандић, Милан Јовановић Јабучанац и Горан Миленковић. У категорији петлића прву награду поделили су Вук Костадиновић и Константин Срданов, у категорији млађих пионира победник је био Лазар Чутовић, у категорији старијих пионира Лазар Милић, у категорији млађих јунуора Никола Симић, у категорији јуниора Стеван Нешовић, а апсолутни победник и лауреат овогодишњег фестивала у сениорској категорији је Немања Радосављевић. 

„Деца су веома талентована, напредовала су са репортоаром инстументално и музички, надам се да ће се тако и наставити у будућности. Желим да поздравим њихове професоре, њихове родитеље који улажу у њихов напредак, тако треба и да наставе. Ми треба да одржимо нашу хармонику као традиционално наслеђе и да негујемо фолклорну музику, јер је то једино што нам је остало поред наше крсне славе и наше вере“, истакао је Вук Кандић, председник жирија у такмичењу хармоникаша. 

У  оквиру програма вече је настављено такмичењем младих певача за „Први глас Србије ин меморијам Мерима Његомир“. У жирију за ово такмичење били су : вокални солиста и сестра певачице у чију част се одржава такмичење Нина Павић, познати певач народне музике Љуба Лукић и Алекса Недељковић  извођач православне духовне музике и традиционалних песама. 

„Она је била и остаће дива изворне народне музике, музички педагог, једана од  ретких која је остала доследна звуку традиције и изворности и песми којој је одувек давала душу, подстичући је да због њеног гласа живи у непролазности, а да је многи данас слушају и да јој се до краја живота диве“. 

Ова манифестација одржава се трећи пут за редом на Златибору, у организацији удружења „Изворске капи“ из Аранђеловца, а под покровитељством Општине Чајетина и Туристичке организације Златибор. 
 

Сања Глишовић

Извор: Златибор прес

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Невероватан случај у Пријепољу: Мушкарац око свог имања поставио електрични проводник и прикључио га на струју из куће

Малинари и хладњачари у Ариљу нису постигли договор

Пребио тинејџера и покушао да изнуди новац: Језиво насиље у Новој Вароши

Вече посвећено Добрили Смиљанић

Субвенције за пољопривреднике – локална власт мора да улаже у брендирање производа

Златибор домаћин сусрета туризма и музичког фестивала “Рефест”

У ужичком породилишту рођено пет беба

Ведро и сунчано – температура до 31 степен

Лето са Стојаном Стивом Тешићем на платоу хидроцентрале “Под градом” (ВИДЕО)