9.9 C
Uzice
новембар 20, 2019
FOTO RAZGLEDNICA INTERVJUI UŽIČKE VESTI

NEMANJA NEŠIĆ: „PLANIRAMO DETALJNO PREUREĐENJE CENTRA GRADA“

Zamenik gradonačelnika Užica obećava rezove u javnom sektoru. Nešić najavljuje i nove investicije,kao i nastavak fiansiranja programa samozapošljavanja. Ekskluzivno za naš portal, otkriva planove za detaljno preuređenje centra grada.

Politička pasivnost mladih postala je sveprisutna. Vi ste izabrali drugačiji put. Otkud Nemanja Nešić u politici?

“Ja sam neposredni  učesnik političkih dešavanja još od svoje trinaeste godine. Naime, sa ponosom mogu da kažem da sam 9.-og marta 1991. godine bio na Trgu republike u Beogradu, kao i godinu dana kasnije na  “Vidovdanskom saboru”. Studirao sam u vreme velikih građanskih protesta ’96 i ’97 godine, i sva ta turbulentna dešavanja dodatno su me zainteresovala da budem posredno ili neposredno uključen u politiku. Oduvek sam želeo da na neki način dam svoj doprinos, i pomognem ukoliko je to moguće. Još u staroj Grčkoj,  muškarci su morali da budu “bios politicos”, tj. politička bića odgovorna prema svojoj društvenoj zajednici. Danas su mladi pasivni po tom pitanju, što vodi odsustvu odgovornosti i samokontrole. Politička prisutnost je veoma značajna  za unapređenje zajednice i formiranje zdravog društva”.

Lokal- patriotizam je nešto po čemu Vas Užičani prepoznaju. Šta možemo da učinimo da naš grad bude lepši i bolji za život?

“Odgovornost prema sebi i drugima je u uskoj vezi sa lokal- patriotizmom. To podrazumeva odgovornost prema životnoj sredini, javnim dobrima, budžetu grada, kao i prema svojim sugrađanima. U tom smislu, ja sam lokal- patriota 101 odsto. Dok sam studirao, recimo, ja sam pušio cigarete. Uvek sam ih kupovao u Užicu, i nosio u Beograd, kako bi promet u mom gradu makar za toliko bio veći. I danas kada pođem na put, gorivo točim u Užicu, iz istog razloga. Možda će baš to uticati da neko nezaposlen dobije radno mesto. To je za mene lokal- patriotizam, trenutak kada izlazimo iz onog ličnog i sebičnog, i razmišljamo o dobrobiti drugih. Mnogo je onih koji se “busaju” kako su veliki Srbi, velike patriote, a u sopstvenom gradu pale kontejnere, bacaju smeće gde ima padne na pamet,  i uopšte, uništavaju javnu imovinu. Tako da, svaki Užičanin mora dati svoj doprinos, kako bi živeli u boljem gradu”.

Aktuelna vlast je koncipirala novi model stipendiranja mladih i uspešnih Užičana, koji po prvi put obavezuje grad da studentima obezbedi radna mesta nakon školovanja, a studente da se vrate u rodni grad. Kakva su Vaša očekivanja od ovog modela?

“Mislim da je to fer koncept, i da je dosadašnji model  bio nepravedan  prema ljudima koji su iz svog džepa odvajali za stipendije Užičana, koji to sutra neće biti, jer odlaze u druge gradove. Po novom sistemu, obaveza studenata je da se jave mesec dana po završetku studija, i da se stave na raspolaganje gradu. Ukoliko im mi nađemo posao, oni su dužni da tu rade jedan određeni period.  Međutim, ovde je ozbiljniji problem druge vrste. Mi u najvećem delu stipendiramo studente i  profesije koje su u našem gradu u suficitu. To znači da tim ljudima dajemo lažnu nadu, kao što je recimo slučaj sa vaspitačima. Zato naredne godine krećemo i sa stipendiranjem srednjoškolaca, ali za zanimanja koja su deficitarna. Takođe, i dalje ćemo izdvajati sredstva za programe samozapošljavanja, prve šanse, javnih radova…”

Kako ocenjujete stanje u privredi u našem gardu?

“Mi smo jedini grad koji je toliko udaljen od glavnih komunikacionih veza, a ima itekako razvijenu privredu. Privreda je najveća snaga koju Užice ima, i to moramo da iskoristimo za dalji prosperitet. “Impol seval” na primer, do 2025. godine planira 60 miliona evra investicija, što znači da je obim proizvodnje povećan sedam puta od momenta privatizacije. Naravno, tu su i manja preduzeća koja ohrabruju i imaju veliki potencijal rasta. Suština je da privrednicima ne smetamo, a naravno i da im pomognemo koliko god možemo. Ono na čemu moramo da insistiramo je izgradnja “Kordora 11”, barem do Požege. To je nešto od čega mora da počne, i završi se svaka naša priča. Bez adekvatnih saobraćajnica nema ni progresa u privredi, a samim tim ni opstanka ljudi i razvoja ovih krajeva”.

Pored posla u lokalnoj vlasti, nedavno ste počeli da se bavite i proizvodnjom maline. Kakva je budućnost jednog od najvećih srpskih brendova u našem kraju?

“Kada je u pitanju proizvodnja i izvoz  maline, mislim da je budućnost izvesna, i da ne bi trebalo da  bude nekih većih oscilacija. Poljoprivrednici ne treba da budu u strahu.  Konkurencija je svakim danom sve veća, ali mi smo ipak na nekom nivou koji nije lako dostižan, jer se malinarstvo ovde razvija gotovo četiri decenije. Sa druge strane, priča da izvozimo svežu malinu sa Ponikava ipak nije realna. Vilamet, koji je kod nas najzustpljenija sorta, nema genetski potencijal da može dugo da ostane u svežem stanju. Takođe, da bi izvoz  bio isplativ, vi dnevno morate da imate onoliko maline koliki je kapacitet aviona. Mislim da je to velika količina, koju mi ne možemo da uberemo”.

Vaša koalicija je u kampanji obećavala oštre rezove u javnom sektoru. Da li će ova garnitura istrajati u tome?

“Za plate u javnom sektoru izdvaja se oko 35 odsto budžeta, tako da to nije osnovni problem, kao što se često misli. Problem je  malo dublji, i to je najveći izazov ovog rukovodstva u narednim godinama. Jednostavno, koje god javno preduzeće bude predmet reformi, zaposleni će biti nezadovoljni. To je bio slučaj sa “Direkcijom za izgradnju” koja je bila prvi korak u tom smislu, gde smo u startu stvorili brojne neprijatelje. Ali ako je sistem truo, a vi ste odgovorni prema sebi i drugima, onda morate ići problemu u susret. Godina na izmaku je bila godina investicija, naredna je svakako  godina reformi i reorganizacije javnog sektora. To je veoma težak put, i spremnost da se na njega krene postoji.  Sa “Direkcijom” smo počeli, a to će se nastaviti i u drugim javnim preduzećima i ustanovama”.

Godina na izmaku je po Vama bila godina investicija. Da li je lokalna vlast pripremila neke konkretne projekte i za naredni period?

“Želja ovog političkog rukovodstva je da se u idućoj godini sprovede detaljno uređenje centra grada. Ranije je velika energija ulagana u razvoj drugih delova, i mislim da je došlo vreme da se to promeni. Užičani su decenijama bili ponosni na svoj trg. Danas on  liči na staru damu čija se nekadašnja lepota samo nazire. Mi moramo to da promenimo, i centru garada vratimo stari sjaj. Neophodno je da svi damo doprinos ostvarenju projekata koji su značajni za razvoj grada. Moramo da razmišljamo pozitivno i verujemo u bolju budućnost, jer kao što je neko rekao: “Kakve su ti misli takav ti je život”. Tako da…glavu gore, idemo u nove pobede!”

UŽICE – OGLASNA TABLA
Dunja Starčević

output_bkzdes

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Od danas hladnije, uz padavine

Oglasna Tabla

Terzić: Prioritet budžeta za poljoprivredu je nabavka protivgradnih raketa

Oglasna Tabla

Hoće li marketi u Srbiji ukinuti rad nedeljom

Oglasna Tabla

Potrebno izgraditi 359 sistema za prečišćavanje voda

Oglasna Tabla

Koncert: Samostalni referenti

Oglasna Tabla

Akcija SZS „Uzbuni se“ (VIDEO)

Oglasna Tabla

Slana torta od pečenih paprika: Najbolje predjelo svih vremena i prava kalorična bomba

Oglasna Tabla

Kamere na autoputu neće meriti brzinu

Oglasna Tabla

U planu redizajn male mature, testiranje na dve godine

Oglasna Tabla