Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Немачкој недостаје више од 100.000 радника, Балканци им баш по мери, а сада се појавио занат који цене као право благо

Немачка, али и већина европских земаља бори се са великим недостатком радне снаге. Највећој економији недостаје преко 100.000 радника, а постоји могоћност да се тај број повећа за још 60.000 нових позиција које се односе на уградњу грејања.

Наши људи који живе у Немачкој углавном се баве физичким пословима. велики број је запослен у угоститељству, као и здравству. Али за сада најпопуларнији послови Срба у Иностранству су: молер, возач, електричар, аутомеханичар, заваривач.

Новина је и да се са новим околностима развија и потреба за новим радним местима. Сада би то дефинитивно могли да буду радници на пословима грејања. Процењује се да ће тражња бити и до 60.000, колико би могло и да се отвори нових радних места.

Милош Турински из Инфостуда одговорио је на питање да ли нам прети нови талас одласка радне снаге у Немачку.

– Немачка ће све учинити да очува своју економију и привреду. То раде и тако што увозе раднике из наше замље и са Балкана. Њима највише одговара ментални склоп наших људи. Поред тога наши људи савршено знају да раде послове који су њима неопходни – рекао је Турински и додао:

– Од ове године имамо тај нови закон карти шанси који је ступио на снагу и који че омогућити људима да и из Немачке нађу посао. Није, дакле, неопходно да прво ваде дозволе па да одлазе за Немачку него могу и одатле одмах да потраже посао. То је већ знатно олакшање за наше људе који већ могу да направе један талас исељења ове године.

Систем бодовања
– Није само занат, битно је све што њима недостаје. Њима недостају и више квалификоване професије као и ниже квалификоване професије. Битно је да испуњавате неке од услова да бисте нашли посао. Шест бодова је минимум да добијете карту шанси, а сакупљате их тако што сте боравили у Немачкој, имате некога у тој земљи, радно искуство које имате, познавање језика и сличне ствари.

Извор: Блиц

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Куп пријатељства почео са изненађењем

Пријем за представнике ЖФК Црвена Звезда, ЖФК Спартак Суботица, ЖФК Јединство Ужице и ФСС

Колике су цене горива у државама региона: Србија при врху на лествици скупоће

Градски културни центар прикључио се акцији „Ужице за Луку“ (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Део центра Ужица данас без електричне струје

XVI Полицијада „Златибор 2023“

Нелегално оружје може се предати још данас и сутра без икаквих последица

У ужичком породилишту рођене четири бебе

Временска прогноза за среду 7. мај