ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Nemačka odmazda Beogradu 6.aprila 1941

Na današnji dan, 6. aprila 1941. godine u ranim jutarnjim satima snage nacističke Nemačke zasule su bombama glavni grad Kraljevine Jugoslavije Beograd. Operacija kodnog imena „Odmazda“ (Unternhmen Strafgericht) sadržala je četiri faze bombardovanja 6, 7, 11 i 12. aprila i bila je uvod u kopnenu invaziju na kraljevinu. U prvom naletu učestvovalo je ukupno 484 aviona od čega 234 bombardera i 120 lovaca. Znatno oslabljena jugoslovenska avijacija, opterećena izdajom kadrova, pre svega Hrvata i Slovenaca, uspela je u očajničkim pokušajima odbrane prestonice da obori nepoznat broj nemačkih aviona. (Prema nekim izvorima 42 do 48) Na čelu Jugoslovenske vojske u tom trenutku nalazili su se generali Dušan Simović i Borivoje Mirković. Napadom su komandovali generali Aleksandar Ler i Volfram Fon Rihthofe. Elitni Šesti lovački puk KRVJ čiju su piloti uleteli u neravnopravnu borbu svojim herojstvom ušao je u legendu i zaslužio ogromno poštovanje čak i od nemačkih oficira.
U bombardovanju Beograda poginulo je 2.274 ljudi, porušeno je 627 zgrada, veoma oštećeno 1.601, a lakše 6.829. U napadu je pogođen i deo Starog dvora i Vaznesenja crkva, a najveću štetu pretrpela je Narodna biblioteka sa 350.000 knjiga od kojih su mnoge bile neprocenjive vrednosti. Na kraju Drugog svetskog rata general Aleksandar Ler predao se komunističkim vlastima. Osuđen je za ratni zločin i obešen u Beogradu. Feldmaršal Evald dom Klajst je na suđenju posle rata o bombardovanju Beograda rekao: „Vazdušni napad na Beograd 1941. imao je prvenstveno političko-teroristički karakter i nije imao ništa zajedničko sa ratom. To bombardovanje Bolonje stvar Hitlerove sujete, njegove lične osvete“.
Neki izvori navode da su preživeli piloti herojskog Šestog lovačkog puka posle rata uhapšeni od strane komunističkih vlasti i streljani zbog neprihvatanja novog uređenja i odanosti kralju.

Izvor: ucentar.rs

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Саопштење Градског одбора Српске напредне странке Ужице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саопштење у вези квалитета ваздуха на територији града Ужица за 18.05.2024.

Викенд дијета за брзо прочишћење организма: Ево шта треба да једете да бисте се стесали

Може ли стид да нас учини бољом особом

Временска прогноза за недељу, 19. мај 2024.

Најављен збор у недељу у Луновом Селу

Србија и ове године на првом месту у Европи по расту броја туриста

Подељене омладинске картице (видео)

Јавни час прве помоћи за основце