ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Нема више онлајна? Од понедељка основци у клупама, настава се одвија нормално, за средњошколце се чека одлука


Зимски распуст за све школарце завршава се у недељу, и мада је и даље неизвесно како ће се од понедељка настава одвијати, постоје индиције да ће ђаци од 5 до 8 разреда кренути по традиционалном начину из ђачких клупа, а не онлајн.

Имајући у виду да се се бура наглог заражавања корона вирусом, која је и била главни узрок продужавања зимског распуста полако стишава, и да ћемо ове недеље имати од 4.000 до 10.000 заражених, а следеће вероватно од 3.000 до 7.000, па чак и мање, па поредећи са месецима уназад када је корона била у пуном јеку, указује да за наставом од куће више нема потребе.

Од понедељка сви у клупе?

Иако школе још увек немају званичну информацију по ком моделу ће се кренути у понедељак, председник СРПС-а Слободан Брајковић каже да је након састанка у Министарству посвете донета одлука да ће ђаци свих узраста после распуста у ђачке клупе.

– Били смо пре неки дан на састанку у Министрарству просвете, и они су на основу праћења тренутне епидемиолошке ситуације закључили да за онлајн наставом нема потребе, тако да ће од понедељка ђаци свих узраста поново у школске клупе – рекао је за “Блиц” Слободан Брајковић.

Он је додао да све мање заражене деце, и да је ситуација прилично добра. Како каже важно да се ђаци што пре врате у клупе јер је то најефиканији начин усвајања знања.

– Види се и по бројкама да се смањује број заражених, и могу да вам кажем да их најмање има по школама. Јако је важно да се ђаци врате у клупе јер ипак ншта неможе заменити традиционални начин, и праћење наставе уживо – каже наш саговорник.

Ипак, ову потврду нимо успели да добјемо из Министарства просвете. На упућено питање, добили смо одговор да ће коначна одлука бити позната у петак.

– Тим за школе, као и до сада, прати ситуацију и на основу тога донеће одлуку о моделу наставе за наредну недељу. Одлука ће бити саопштена у петак, 18. фебруара – саопштили су из Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Школе и родитељи у незнању до петка

Судећи према тренутној епидемиолошкој слици, која указује да за онлајн настовом сасвим вероватно више нема потребе, школе и родитељи и даље немају никакве информације и неће их кажу знати до петка.

– Немамо никакве информације за сада како ће се кренути од понедељка. Сигуран сам да ће нам то саопштити како и до сада у четвртак а ми онда то проследимо родитељима у петак – каже за “Блиц” директор О.Ш. Никола Тесла Драгољуб Гачић.

Исти одговор дао нам је и директор О.Ш. “Карађорђе” Милан Жегарац, који каже да се за сада ништа не зна и да чекају званичне информације из Министарства.

Зашто се чека задњи час да се одлука саопшти школама и родитељима није познато, али је према речима Радмиле Додић неправедно јер се оставља јако мало времена наставницима а и родитељима да се припреме.

– На жалост, те информације прво дођу из новина па тек онда из Министарства. Зашто је то тако, и зашто они чекају последњи моменат да то саопште не знам, али није праведно због организације наставе за проесоре а и за родитеље. Али обично Тим за шоле заседа у четвртак и тек у петак се знају донете одлуке. Тако да се то сигурно неће знати пре петка – каже за “Блиц” професор Енглеског језика у пензији и председница почасног Форума београдских основних школа Радмила Додић.

Професорка Додић напомиње да ово одлагаје да се одлука донесе изазива непотребну тензију међу наставницима и незадовољство родитеља који морају да чекају до викенда да би знали који модел ће Тим за школе усвојити. Она такође истиче и мистерију у вези такозваног Тима за школе, чији су чланови како каже свима непознати.

Настава била редовна и са 8.000 заражених

Чињница је да су од септембра па све до зимског распуста који још траје, школарци од 5 до 8 разреда увек ишли нормално. На комбинованој настави нису били чак ни када смо имали више од 8.000 заражених на дан, изузев у неким локалним самоуправама где се само на кратко тај модел примењивао.

Иако је одлука о продужењу зимског распуста према мишљењу стручњака била најбоље решење у том тренутку да се спречи ширење вируса у школама међу ученицима и наставницима, због тренутно наглог смањивања инфицираних процена је да је додатни распуст био апсолутно непотребан.

Ипак, са овим се неће сложити инфицирани ученици а осебно наставници, којима је током мини распуста таман прошао карантин од седам дана, па ће тако од понедељка сви у потпуном саставу започети ново полугодиште, осим ако у међувремену не дође до нових заражавања.

Могућ семафорски модел

Гледајући укупне бројке, већ је јасно да се овај талас короне полако смирује и да је све мање заражених на дневном нивоу, Међутим, имајући у виду да ове бројке нису једнаке у свим градовима, па је стога врло могуће да неке школе пређу на семафорски модел, а да ће само школе у неким градовима ићи комбиновано. То се пре свега односи на средњошколце.

Председник СРПС-а Слободан Брајковић каже да иако је за сада извесно да ће сви школарци након зимског распуста кренути по уобичајеном моделу, остај могућност да уколико се епидемиолошка ситуација промени, и бројке поново крену да расту, примењиваће се семафорски модел наставе.

– Ако буде неко веће заражавање и број инфицираних у школи поново крене да расте, примењиваће се семафорски модел наставе. За сада имајући у виду ситуацију која се нормализује, то се неће десити. За сада је одлука да сви крећу у школске клупе – каже Брајковић.

Важно је да се ситуација нормализује што пре

Колика је важност да се ђаци што пре врате у школске клупе и наставе са најпродуктивнијим за моделом учења, уживо и у учионици, константно су објашњавали и наставници и стручњаци. Упозорење није било без разлога, имајући у виду све лошије резултате које деца показују на тестовима за проверу знања.

И баш због тога, продужење зиимског распуста није одушевило већину родитеља па ни професора. Иако је навено да продужена недеља неће бити изгубљена и да ће је ђаци надокнадити на крају полугодишта, члињеница је да ситуација треба да се настава нормализује што пре. Ово је посебно важно јер за основце следи пролећни од 12 дана, а за средњошколце осам дана. С обзиром да ђаци имају више нерадних него радних дана остаје упитно да ли ће тако ишта научити?

– Према информацијама које добијам од бивших колега, тренутно није лако ни наставницима ни ђацима. Наставницима је свакако лакше да раде у мањим групама али за ђаке је најбоље да иду у школу. Јер чињеница је да ученици никада мање нису знали и онај ко нема подршку код куће неће успети да савлада градиво. Остаће полуписмен – каже професорка у пензији Радмила Додић.

Она каже да из сопственог искуства види колико је неопходно радити са децом кући јер је и сама потпуно посвећена својим унуцима како би савладали градиво које ће им сутра неко тражити. Наша саговорница каже да градиво у школи није нимало наивно, а да је сам начин прослеђивања домаћих задатака изузетно неадекватан, па је сасвим неизбежно да ће на онлајн настави деца мало да науче.

Извор: Блиц

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Саопштење Градског одбора Српске напредне странке Ужице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саопштење у вези квалитета ваздуха на територији града Ужица за 18.05.2024.

Викенд дијета за брзо прочишћење организма: Ево шта треба да једете да бисте се стесали

Може ли стид да нас учини бољом особом

Временска прогноза за недељу, 19. мај 2024.

Најављен збор у недељу у Луновом Селу

Србија и ове године на првом месту у Европи по расту броја туриста

Подељене омладинске картице (видео)

Јавни час прве помоћи за основце