OGLASNA TABLA
ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Нема ватре без цепанице

Старине под Муртеницом кажу да се зима не сме чекати без дрва и брашна. Огрев сложен у пласт или уз брвна, да се исуши.

Сељаци испод Муртенице залихе хране за зиму припреме пре Митровдана, а чим сраде летину, како кажу, припремају огрев да би мирно сачекали прве снегове, али и дугу зиму. Овдашњи засеоци имају своје забране у Муртеници – чамову и букову шуму, одакле се стабла и гране довлаче до кућа.

– Одувек се знало да се без дрва и брашна зима не сме чекати. Суров је ово крај: оштра зима, намети, народа мало, понекад једва пртину направим до дрвљаника – казе Радосав Илић из Негбине који у деветој деценији силази да дрва уз некадашњи млекар.

Новембарско зубато сунце планинци су искористили да исцепају трупине око дрвљаника, да не би запале под снег. Цепанице се, као и некада, слажу у пласт и уз дрвене објекте око кућа да их исуше ветар и мраз пре него што дођу до „смедеревца“.

– Нису сада зиме к’о што су некад биле…?! Памтим снег преко колена, док сам био млађи ишао сам по кијамету преко превоја Муртенице према Боровој Глави да радим. Сада газим осму деценију али ме опет „не држи место“ – каже Бранко Илић, док на клади цепa трупине.

И док буковина пуцкета у „смедеревцу“ неки до мештана питају се шта ће напролеће затећи, горе у забранима. Заједничку шуму, коју су деценијама чували, сада пустоше шумокрадице….

Ко ће чистити пут?

Последњих новембарских дана забелеле су се падине Муртенице и најавиле велику муку мештана. Сваке зиме су суочавају са проблемом чишћења снега.

– Човек задужен за одржавање путева у овом делу месне заједнице неће да прочисти пут до кућа. Предходне зиме смо се пробијали кроз намете на путу до магистрале и болнице. И коме да се жалимо – да се то ове зиме не понови?? – питају се у засеоку Илићи.

Извор: златаринфо.рс / фото: Б. Илић

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Ужичанин Александар Васиљевић наставио традицију пливања за Богојављенски крст у Паризу (ФОТО+ВИДЕО))

Oglasna Tabla

Више од 70 милиона динара улагања у МЗ Турица

Oglasna Tabla

Идеална идеја за доручак или вечеру: Испробајте врхунску питу са спанаћем на нешто другачији начин (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

У болницама Златиборског округа хоспитализована 282 ковид пацијента

Oglasna Tabla

Време данас: Облачно уз снег и јак ветар, до 5 степени

Oglasna Tabla

Саопштење – педијатријска служба Севојно

Oglasna Tabla

Ево је: Стигла тачна одлука за школе; „Овако је најбоље“

Oglasna Tabla

Поклон од 20.000 евра за пунолетство у Немачкој

Oglasna Tabla

Ђоковић власник данске компаније која развија терапију против ковида-19

Oglasna Tabla