Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Нема казне за ученика који је у школи убио 8 деце, чувара и тешко ранио 7 особа

Савић наглашава да је у Србији старосна граница за кривичну одговорност 14 година, док је у неким државама та граница 12, или 10 година, као у Енглеској.

Адвокат Предраг Савић истакао је да, уколико малолетни К.К. осумњичен да је јутрос убио девет особа у пуцњави у основној школи „Владислав Рибникар“, нема навршених 14 година, он не може бити кривично одговоран.

Како је Савић прецизирао у изјави за Тањуг, уколико осумњичени има више од 14 година третира се као млађи малолетник и њему се, као најтежа казна може се изрећи посебна мера, а ако се утврди да има прихички поремећај може му се изрећи мера лечења у посебној установи.

Закон о малолетницима, такође, предвиђа да старијем малолетнику може да се изрекне настрожа казна од пет година.

Савић наглашава да је у Србији старосна граница за кривичну одговорност 14 година, док је у неким државама та граница 12, или 10 година, као у Енглеској.

У склопу Поглавља 23 у приступним преговорима са Европском унијом, наводи Савић, поменуто је да у Србији треба спустити ту старосну границу, али до тога није дошло.

„У неким државама и родитељи у оваквим случајевима могу да одговарају за кривично дело убиство, док код нас то закон не предвиђа“, истакао је Савић.

Он је додао да се у неким државама у САД малолетницима може изрећи смртна казна, а њихови родитељи могу одговарати за кривчно дело убиство.

Родитељи детета које је починило овај злочин могу одговарати за кривично дело запостављање и нестарање о детету, за које је запрећена казна затвора до три године, а могу и парнично одговарати по тужбама родитеља рањене деце.

Такође, родитељи рањене и убијене деце ће моћи, поред родитеља осумњиченог, да туже и школу и осигурање уколико су деца била осигурана.

Извор: Телеграф

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Куп пријатељства почео са изненађењем

Пријем за представнике ЖФК Црвена Звезда, ЖФК Спартак Суботица, ЖФК Јединство Ужице и ФСС

Колике су цене горива у државама региона: Србија при врху на лествици скупоће

Градски културни центар прикључио се акцији „Ужице за Луку“ (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Део центра Ужица данас без електричне струје

XVI Полицијада „Златибор 2023“

Нелегално оружје може се предати још данас и сутра без икаквих последица

У ужичком породилишту рођене четири бебе

Временска прогноза за среду 7. мај