22.7 C
Uzice
октобар 20, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Nema kandidata za master studije

Nijedan kandidat nije se prijavio na konkurs za dve stipendije za master studije na australijskoj SP Jain School of Global Management, koji je raspisao Grad Užice.

Na konkursu, koji je trajao do 23. jula, bilo je planirano da se dodele dve stipendije za mlade i uspešne Užičane, u okviru projekta „Iz Užica u svet i nazad“, koji sprovode Grad Užice i ta škola, koja nudi obrazovanje po modelu studiranja u više zemalja.

Cilj tog projekta jeste da se mladi Užičani, nakon obrazovanja i prakse u internacionalnom okruženju, vrate u svoj grad i da stečenim znanjem i iskustvom pomognu njegov razvoj.

Nemanja Nešić, zamenik gradonačelnika Užica u ostavci, rekao jea da ne zna zbog čega nije bilo zainteresovanih kandidata, pa čak ni poziva ili zahteva gradskoj upravi za pojašnjenja. Kao moguće razloge on je naveo „visoke kriterijume, obavezu kandidata da se vrate i da pet godina rade u Užicu, nezainteresovanost ili možda neki drugi razlog“.

– Sa predstavnicima škole razmatrali smo mogućnost da produžimo konkurs za pet dana, ali mislim da to ništa ne bi promenilo. Mislim da nije u pitanju trajanje konkursa, već nedovoljna atraktivnost ponude, ali neverovatno je da niko nije zainteresovan za besplatno studiranje na jednom od, kako je ocenio, „najboljih svetskih univerziteta“.

Uslovima konkursa je bilo predviđeno da kandidati imaju završene osnovne akademske studije iz ekonomskih ili organizacionih nauka, prosečnu ocenu višu od osam, napredno znanje engleskog jezika, prebivalište na teritoriji Užica i to šest meseci pre objavljivanja javnog poziva, da nemaju radno iskustvo ili da je ono kraće od tri godine. Po završetku studija, korisnici stipendija su u obavezi su da prihvate ponuđeni posao u Užicu i da u svom gradu rade 60 meseci ili da vrate novac, ukoliko to ne budu želeli.

Studenti ne bi imali troškove

Master studije traju 16 meseci u kampusima u Dubaiju, Sidneju, Singapuru sa praksom u multinacionalnoj kompaniji, a koštaju oko 50.000 dolara. Studenti, kako je bilo planirano, ne bi imali nikakvih troškova, jer ta škola obezbeđuje besplatnu školarinu i plaća 50 odsto troškova smeštaja i prevoza i po 30 odsto administrativnih troškova i troškova registracije. S druge strane, Grad Užice se obavezao da će platiti ostatak troškova za smeštaj i administrativne troškove, izdavanje viza, zdravstveno osiguranje i transfer studenata između kampusa, što je oko 10.000 dolara po studentu.

Izvor:danas.rs/ N.Kovačević

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Blagoja napala mečka kod Ivanjice, a onda mu je KRAVA spasila život na neverovatan način! (VIDEO)

Oglasna Tabla

Sedam medalja za karatiste Užica

Oglasna Tabla

Medicinskim sestrama najviše: Evo kolike će biti plate u javnom sektoru posle povećanja

Oglasna Tabla

Ljubivoje Ršumović: U selu se rađaju ljudi, a u gradovima – kućni ljubimci

Oglasna Tabla

Negovanje zbratimljenih škola iz Slovenije i Čajetine (VIDEO)

Oglasna Tabla

Svetski dan jabuke: U Srbiji svaka peta „Ajdared“

Oglasna Tabla

Derbi u Užicu opravadao očekivanja pred 1500 gledalaca (VIDEO)

Oglasna Tabla

Данас је Срђевдан

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za nedelju – 20. oktobar

Oglasna Tabla