8.9 C
Uzice
октобар 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

NEJASNA DALJA TRASA PREMA SARAJEVU SA AUTOPUTA BEOGRAD-UŽICE

Kuda će ići brza cesta koja bi spojila Sarajevo sa autoputem Beograd – Užice i dalje je nejasno. Na stolu su dve rute, ali i više različitih mišljenja. Dok resorni ministri sa entitetskog i državnog nivoa smatraju da ruta mora biti što kraća, ima i mišljenja, poput onog predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, da u interesu ovog entiteta nije spajanje Sarajeva sa Beogradom. Ako pitate načelnike opština kroz koje bi potencijalno prolazila ruta, za njih je to slamka spasa, s obzirom na izrazitu nerazvijenost ovog dela BiH.

Kada su ministarka saobraćaja Srbije Zorana Mihajlović i ministar komunikacija i saobraćaja BiH Ismir Jusko, najavili izgradnju autoputa Beograd – Sarajevo, tada je nastao i problem kojom rutom će brza cesta od Sarajeva do Višegrada biti priključena na ovaj autoput.

malina gif

Nakon mnogo licitacija i predloga iskristalisale su se dve rute, barem za sada. Tako su u opciji relacije preko Pala, Sokoca i Rogatice, što je teritorija Republike Srpske, a opcija je i da ide preko teritorije Federacije BiH, odnosno preko Mesića i Goražda.

Prema mišlljenju ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Neđe Trninića, obe rute su u opticaju.

„Obe varijante su na stolu ravnopravno i kad dođe momenat i kad se steknu uslovi da razgovaramo o konkretnim stvarima, mi ćemo svakako razgovarati o tome“, rekao je Trninić.

Ministar komunikacija i saobraćaja BiH Ismir Jusko kaže da će se više znati kada za stolom budu predstavnici Srbije i turskih investitora, koji su zainteresovani za finansiranje rute kroz BiH.

„Naš sistem donošenja odluka će biti puno efektivniji i efikasniji kada budemo imali za stolom i predstavnike Republike Srbije i znaćemo sa jedne strane koliko su finansijski spremni da ulože turski investitori. Verujem da ćemo već u naredna dva sastanka moći imati neku okvirnu odluku, koji je to naš pravac za koji ćemo se odrediti„, kaže ministar Jusko.

„Mirovni projekat“

Ranije je premijer Srbije Aleksandar Vučić ovaj projekat nazvao putem mira, koji je od vitalnog značaja za obe zemlje.

„Mislim da je najbolje i za Bošnjake i za Srbe autoput koji bismo mi od Požege produžili preko Užica do Kotromana, to je 60 kilometara, za nas vrlo skupo, ali mi bismo našli te pare, 830 miliona evra, a odatle da ide preko Višegrada, mora da ide na Goražde. Da li će oni da izaberu dalje Rogaticu ili Sokolac na Sarajevo, ili neku dugu rutu, to je na njima. Suština je da bi to povezalo i muslimane iz Raške oblasti odnosno Sandžaka i Sarajeva, ali bi to povezalo i srpsku Hercegovinu sa centralnom Srbijom i povezalo bi celu istočnu Bosnu sa centralnom Srbijom. To bi bilo nešto što smatram jednim mirovnim projektom koji je mnogo više od autoputa i povezivanja ljudi“, kazao je Vučić.

Na tom tragu, pak, nije predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, za kojeg izgradnja autoputa Beograd – Sarajevo nije prioritet.

„Nama je prioritet izgradnja autoputa koji bi nesumnjivo pokrio teritoriju Republike Srpske. Te aktivnosti treba shvatiti u smislu razgovora koja bi trasa bila najpovoljnija i najbolja. Ja mislim da je najbolja ona koja bi pokrivala prostor Republike Srpske koji ide od Zvornika preko Milića, Vlasenice, Han Pijeska te Sokoca, Pala i dalje povezuje prema Rogatici i Višegradu i da to treba posmatrati jedinstvenim putnim pravcem i taj put ne može da bude završen negdje dole navodno u Sarajevu, nego mora da pokrije ovaj prostor“, smatra Dodik.

Izvor: www.slobodnaevropa.org
Gojko Veselinović

cest

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Poslednja faza građevinskih radova na zlatiborskoj gondoli (VIDEO)

Oglasna Tabla

Recept za “srpski kavijar”: Napravite izvrstan namaz od sira, oraha i belog luka

Oglasna Tabla

Predstavljeni „Ukusi Zlatibora“ – gastronomija kao kulturno nasleđe (VIDEO)

Oglasna Tabla

Promocija knjige Milojka Pantića večeras u Užicu

Oglasna Tabla

Proizvodi kompanije Bogutovo iz Arilja od ove godine i u Velikoj Britaniji

Oglasna Tabla

Privedeni migranti u Požegi

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Pinokio kakvog još niste videli“

Oglasna Tabla

Osnovna škola Dušan Jerković najbolja na Olimpijskom treningu (VIDEO)

Oglasna Tabla