14.3 C
Uzice
септембар 23, 2019
FOTO RAZGLEDNICA NAJAVE I DOGAĐAJI

NEGOVANJE TRADICIJE I HUMANOSTI

Deveti Međunarodni dečji festival folklora „Licidersko srce“, čiji je organizator užičko Udruženje građana Era, počeće u ponedeljak i trajaće do 18.avgusta.

Užice će ugostiti oko hiljadu dece uzrasta od osam do 16 godina iz Kine, Turske, Poljske, Grčke, Rumunije, Perua, Makedonije, Bugarske, Republike Srpske i Srbije.

foto:Užice-Oglasna Tabla

Festival će početi u ponedeljak u 11 časova u Gradskom kulturnom centru otvaranjem izložbe narodnih nošnji zemalja učesnica te manifestacije. U 19 časova, u Ulici Dimitrija Tucovića, uslediće svečani defile 25 folklornih ansambala, a sat kasnije na Trgu partizana biće otvoren Prvi sajam preduzetništva, zanatstva, turizma i kulture „EXPOUŽICE“ sa međunarodnim učešćem i trajaće do 16.avgusta.

Osim na glavnoj festivalskoj sceni na Trgu partizana u Užicu, dečiji ansambli nastupiće na Kraljevom trgu na Zlatiboru i u Andrićgradu u Višegradu. Pored druženja, deca će posetiti najznačajnije turističke i kulturno-istorijske lokacije u zapadnoj Srbiji, a imaće mogućnost da upoznaju kulture zemalja čiji predstavnici gostuju na festivalu.

I ove godine biće organizovana humanitarna akcija „Licidersko srce-deci“, tokom koje će se prikupljati novac za kupovinu opreme za Centar za vantelesnu oplodnju u užičkoj bolnici.

Do sada je na festivalu učestvovalo oko 5.500 dece iz 34 države sa pet kontinenata (Evropa, Afrika, Azija, Severna Amerika i Južna Amerika), kao i pripadnici skoro svih nacionalnih manjina u Srbiji i deca sa smetnjama u razvoju.

Istakavši da je „Licidersko srce“ jedan od najznačajnijih i projekata prekogranične saradnje i da ga je podržala Vlada Republike Srpske, Ivana Cvetković, članica organizacionog odbora, najavila je folklorne igraonice, stručni seminar „Deca-čuvari tradicije“ i druge zanimjive sadržaje.

Pokrovitelj festivala je predsednik Srbije i, osim Vlade Republike Srpske, podržali su ga Ministarstvo prosvete Srbije, Grad Užice, opštine Čajetina i Višegrad, turističke organizacije Beograda i Srbije.

Izvor:danas.rs/piše:N. Kovačević

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Radionica pustovanja vune za slepe i slabovide u Užicu uz podršku Ambasade Francuske

Oglasna Tabla

Salata sa pečenim paprikama (video)

Oglasna Tabla

Vreme kestenja, opalog lišća i ajvara: Jesen nam i zvanično stiže sutra

Oglasna Tabla

Marijana (12) napisala sastav koji cela zemlja čita ne trepćući! Navešće vas dobro da razmislite o svom životu

Oglasna Tabla

Održan četvrti “Užički biciklistički karavan” (VIDEO)

Oglasna Tabla

MATIS proizvodi najkvalitetnije kuhinje u Srbiji, kompanija među 100 najvećih u zemlji !

Oglasna Tabla

Danas sunčano do 27 stepeni, posle podne naoblačenje

Oglasna Tabla

Leposava Majstorović, najvoljenija medicinska sestra Užica, bila i ostala (VIDEO)

Oglasna Tabla

U nedelju šeste Pesničke vatre zlatiborske

Oglasna Tabla