6.2 C
Uzice
новембар 12, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZDRAVLJE

Nega bebinog pupka – kako da bude mnogo lakše i jednostavnije

Kao već “iskusna” majka dvoje dece koja više nisu u pelenama već uveliko gaze vrtićke staze, gotovo da sam i zaboravila sve one strahove koji prate novopečene majke. I onda vidim bebu koja u maminom naručju sisa, onako polako, sa uživanjem, jer se već najela ali želi da taj trenutak traje što duže. I odjednom, podigne pogled ka mami, osmehne se kao da je tek sad primetila da je i ona tu i kao da hoće da kaže: “Hej, pa i ti si tu!”. I gotovo! Poželim treće dete odmah!

Ali posle minut ili dva setim se svega ostalog što dolazi uz taj divan osećaj – strahovi! Da li imam dovoljno mleka? Da li je gladna? Zašto plače sad? Jesu li je u bolnici sigurno dobro pregledali? Šta je to hipotonija? A pupak, šta ako ne radimo sve kako treba?

Od svih ovih strahova, glavi naše porodice najstresniji je bio period grčeva kod oba naša deteta jer ne postoji način da im pomognemo i – nega pupka, jer je to rana na bebi staroj tek par dana. A on je čitao da to može da se inficira.

Šalu na stranu, kad se beba rodi, jedna od stvari o kojoj zaista treba voditi računa je nega pupka. I ma koliko mnogi to uzimali zdravo za gotovo, vrlo je važno održavati pupak čistim i suvim jer mogućnost infekcije urinom ako se rana ne neguje pravilno (posebno kod dečaka) je prilična, a kad je beba stara svega nekoliko dana, svaka infekcija može biti opasna.

U porodilištu o tome vode računa pedijatrijske sestre, a kad mama dođe kući prvih par dana dolazi patronažna. Ipak, to ne znači da je nega pupka nuklearna fizika (iako je nama tako izgledalo) već samo da je važno taj jednostavan postupak čišćenja obavljati svakog dana. Dakle, pupak se naprska Oktaniseptom, očisti sterilnom gazom, pa onda još jednom da bi se osušio i to je to. Jako je važno ne koristiti vatu, blaznice ili daleko bilo štapiće za uši jer ništa od toga nije sterilno.

Posle ovog čišćenja većina roditelja stavi jednu sterilnu gazu preko pupka i zalepi flaster. A onda kad sutra dođe vreme za novo čišćenje, taj flaster treba i skinuti. Pa smo onda odmeravali kako da zalepimo flaster koji će pokriti što manju površinu kože, a opet da ne bude prekratak i da se ne odlepi. Svi znamo koliko je to neprijatno i odraslima, a naročito bebi čija je koža tanjušna i koja svaki bol doživljava mnogo dramatičnije jer ne zna šta se dešava. Mi smo to skidanje flastera uvek teško podnosili, ali tada je to bio jedini način da se pupak pravilno održava.

Sada je to malo drugačije. Pre nekoliko dana se na našem tržištu pojavio jedan set za negu pupka koji isključuje upotrebu flastera. Proizvođač je PIC, kod nas poznat po odličnim inhalatorima za decu. Ovaj set se sastoji iz tri sterilne komprese koje su zasečene tako da olakšavaju aplikaciju na pupak i tri komada elastičnih, višesmernih, rastegljivljih mrežica, za fiksiranje sterilne komprese preko pupka bebe.

Izvor:zelenaucionica.com

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Tetke dobile status trećeg roditelja

Oglasna Tabla

Aleksandar Gajšek u Užicu na tribini “ Traganje za smislom“

Oglasna Tabla

Znate li ko su vam bili preci? Evo zašto je to važno!

Oglasna Tabla

Veliki uspeh Strahinje Poledice, učenika Medicinske škole u Užicu

Oglasna Tabla

Velika akcija BIA u srpskoj fabrici oružja: Uhapšeni albanski špijuni?

Oglasna Tabla

Uhapšen piroman iz Prijepolja

Oglasna Tabla

Turistička organizacija Zlatibor – Ambasador dobre usluge

Oglasna Tabla

Zlatna karatistkinja Lidija Trmčić osvojila „Hungarian open“

Oglasna Tabla

Lako se pravi: Sirup od tri prirodna sastojka koji čisti pluća od katrana i toksina

Oglasna Tabla