ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Недостатак радне снаге: Очекује се добра цена и род малине, али нема ко да их бере

Центар производње „црвеног злата“ је Ариље, које се сматра српском престоницом малине, где малинаре очекују ове године добру цену, али и проблеме због недостатка сезонских радника.

За разлику од ранијх година, када су произвођачи овог воћа ризиковали своју производњу под отвореним небом, ове сезоне је ситуација другачија, јер је све више оних који засаде осигуравају од елементарних непогода.

– Пре него што почнемо са било каквим радовима у нашим малињацима, прво их осигурамо. Осигурање је у претходном периоду било веома приступачно, држава сувенционише са 70 одсто, а произвођач даје 30 одсто. Свима нама осигурање много значи, јер смо много опуштенији током рада и знамо да ћемо на крају производње имати сигуран приход, без обзира на то какве ће временске прилике бити – каже за Глас Западне Србије малинар Драгош Луковић.

Он напомиње да је у последњих неколико година било свега, од мраза, кише до суше, тако да је осигурање спас за српског пољопривредника, јер је улог заиста велики.

Оно што малинарима ове године отежава производњу као и свим осталим пољопривредницима јесте недостатак сезонских радника.

Главни проблем ко ће обрати малине
„Спремни смо да раднике добро платимо, али је све мање заинтересованих да раде у ариљским малињацима, тако да ће бити проблем ко ће обрати ариљске малињаке“, каже Луковић.

Напомиње да је евидентно да ће малина ове године имати високу цену, али да је и репроматеријал знатно поскупео.

– Колика ће рачуница бити, још је рано да се закључује, с обзиром на то да тек улазимо у малињаке и месеци пред нама и те како могу да нас изненаде и снегом и мразом – рекао је Луковић.

Блиц

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Пети пут узастопно одбојкашице Србије на олимпијским играма

ОГЛАСНА ТАБЛА

Гориво поскупљује још шест динара, бићемо апсолутни рекордери

ОГЛАСНА ТАБЛА

Грађани више подизали кеш и стамбене кредите, мање потрошачке

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пола запослених у Србији прима мање од 64.734 динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фигура жене у гусларству: Стеванија једнака међу њима (ФОТО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Меморијално музичко-књижевно вече

ОГЛАСНА ТАБЛА

Традиционалном акцијом удружење “Јефимија” и град Ужице придружили се кампањи “Дај педалу раку” (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Југословенка у ГКЦ

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обележена 82. годишњица ослобођења Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА