ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Недостатак радне снаге: Очекује се добра цена и род малине, али нема ко да их бере

Центар производње „црвеног злата“ је Ариље, које се сматра српском престоницом малине, где малинаре очекују ове године добру цену, али и проблеме због недостатка сезонских радника.

За разлику од ранијх година, када су произвођачи овог воћа ризиковали своју производњу под отвореним небом, ове сезоне је ситуација другачија, јер је све више оних који засаде осигуравају од елементарних непогода.

– Пре него што почнемо са било каквим радовима у нашим малињацима, прво их осигурамо. Осигурање је у претходном периоду било веома приступачно, држава сувенционише са 70 одсто, а произвођач даје 30 одсто. Свима нама осигурање много значи, јер смо много опуштенији током рада и знамо да ћемо на крају производње имати сигуран приход, без обзира на то какве ће временске прилике бити – каже за Глас Западне Србије малинар Драгош Луковић.

Он напомиње да је у последњих неколико година било свега, од мраза, кише до суше, тако да је осигурање спас за српског пољопривредника, јер је улог заиста велики.

Оно што малинарима ове године отежава производњу као и свим осталим пољопривредницима јесте недостатак сезонских радника.

Главни проблем ко ће обрати малине
„Спремни смо да раднике добро платимо, али је све мање заинтересованих да раде у ариљским малињацима, тако да ће бити проблем ко ће обрати ариљске малињаке“, каже Луковић.

Напомиње да је евидентно да ће малина ове године имати високу цену, али да је и репроматеријал знатно поскупео.

– Колика ће рачуница бити, још је рано да се закључује, с обзиром на то да тек улазимо у малињаке и месеци пред нама и те како могу да нас изненаде и снегом и мразом – рекао је Луковић.

Блиц

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Општина Пријепоље обезбедила климе за породлиште, мајстори их уградили џабе – нису наплатили своје услуге

Свака друга фирма у Србији без запослених или с једним радником

Двојицу мушкараца у Ивањици ударио гом док су брали малине

Наредне недеље нови јавни позив за премије за млеко

Извучени први добитници Велике летње наградне игре

„Бубе“ стигле у златиборски ауто-камп

ОГЛАСНА ТАБЛА

Летњи биоскоп на отвореном 21. јула

Данас је Свети Прокопије

ОГЛАСНА ТАБЛА

Снажна подршка ужичким пројектима средствима из опортунитета