6 C
Uzice
новембар 21, 2019
IZBORI 2017

NEDIMOVIĆ: UVOZ NE UNIŠTAVA MALINARE

Srbija je u poslednja dva meseca izvezla 12.000 tona maline, a uvezla hiljadu tona, tako da su netačne informacije da uvoz maline uništava domaću proizvodnju, izjavio je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

„Priče o nekom uvozu koji uništava ovde proizvodnju apsolutno ne stoje“, rekao je Nedimović novinarima posle sastanka sa hladnjačarima u Arilju, koje je pozvao da učestvuju u radnoj grupi koja će se baviti malinom kao strateškim poljoprivrednim proizvodom.

Nedimović je dodao da je od hiljadu tona uvezene maline oko 600 tona iz BiH.

„Mi smo potpisnici različitih sporazuma koji garantuju otvoreno tržište, ali Srbija dominira u kvalitetu i ne može uvezena roba trenutno da parira našoj“, izričit je bio ministar.

Ističe da Srbija ne može da zabrani da neko kupuje jeftinu robu, kao i da, kad neka roba pređe preko naše zemlje i završi u nekoj drugoj zemlji, to ne znači da automatski utiče na našu cenu.

„Najlakše je reći – uvozi se bez konkretnih podataka. Ovi podaci koje sam izneo su precizni i od pre nekoliko dana, a potiču od naše carine. Možda se oni nekom ne sviđaju“, primetio je Nedimović.

Naveo je da je u Arilju pozvao hladnjačare, odnosno otkupljivače maline i drugog jagodičastog i bobičastog voća, a nakon što je juče poziv uputio proizvođačima iz Ivanjice, da učestvuju u formiranju posebne stalne radne grupe u okviru Ministarstva poljoprivrede koja će koordinirati između njih.

U radnoj grupi će biti i predstavnici Instituta za voćarstvo, ministarstava privrede, trogivine i finansija zbog Uprave carine.

„Želimo na sveobuhvatan način da sagledamo malinu kao strateški poljoprivredni proizvod, ne samo u okviru otkupne cene koja će biti ove godine već i u smislu da li imamo dovoljno skladišnih kapaciteta za kompletnu proizvodnju i šta će se dešavati u narednim godinama“, rekao je Nedimović.

Cena je, dodao je, bila dobra u prethodne dve godine i automatski su se povećali proizvođači kapaciteti, što stvara neke druge probleme.

„Imamo problema i sa sadnim materijalom i fitosanitarnom zaštitom koji nam mogu u budućnosti predstavljati prepreku za izvoz. Na nama je da sagledamo celu situaciju, ima tu različitih ideja, od uslovaljavanja da se ne ide ispod nekog nivoa, do druge strane koja je spremna da razgovara o nekoj preraspodeli ukupne dobiti u celom procesu“, rekao je ministar.

Kako je naveo, Ministarstvo treba da servisira obe strane, ali ne može da određuje cenu.

„To radi tržište, ali možemo da usmerimo proizvođače i otkupljivače da razgovaraju, jer zavise jedni od drugih“, dodao je Nedimović.

Posle sastanka s hladnjačarima i predsednikom opštine Arilje Zoranom Todorovićem Nedimović je posetio novoizgrađeni pogon za jagodičasto voće u Arilju koji će početi da radi od iduće godine i uposliće 70 ljudi.

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

IZBORI SEVOJNO 2018 – Ujedinjena opozicija poručuje da će od Sevojna krenuti promene (VIDEO)

Oglasna Tabla

IPSOS: DO 12 SATI GLASALO 20,3 % BIRAČA

Oglasna Tabla

SRBIJA SE MENJA IZ UNUTRAŠNJOSTI

Oglasna Tabla

U PONOĆ POČINJE PREDIZBORNA TIŠINA

Oglasna Tabla

SAŠA JANKOVIĆ U UŽICU: GLASAJTE ZA SEBE!

Oglasna Tabla

RADULOVIĆ POSETIO UŽICE I BAJINU BAŠTU

Oglasna Tabla

STAMATOVIĆ: MORAMO DA POBOLJŠAMO SOCIJALNI I MATERIJALNI STATUS VOJNIKA

Oglasna Tabla

UŽIČKI SNP PODRŽAO MILANA STAMATOVIĆA

Oglasna Tabla

MILAN STAMATOVIĆ: ZLATIBOR KAO PELCER

Oglasna Tabla