OGLASNA TABLA
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

„Nečista krv“ otvorila 24. Jugoslovenski pozorišni festival „Bez prevoda“

Predstavom „Nečista krv“ u izvođenju Narodnog pozorišta u Beogradu podignuta je zavesa na 24. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda“, čiji je ovogodišnji slogan „Ko je junak našeg doba?“.

Publiku je u holu Narodnog pozorišta dočekala izložba fotografija prošlogodišnjeg festivala, delo Radovana Baje Vujovića, a koju je otvorio prof. dr Radivoje Dinulović, arhitekta i prijatelj Festivala.

Festival je otvorio Branislav Žaga Mićunović, reditelj, profesor glume, ministar kulture Crne Gore u više mandata, raniji ambasador Crne Gore u Srbiji, dobitnik „Ardaliona“ i potpora Festivala od njegovog nastanka:

„U večitoj potrazi ima li junaka, ko je i kakav je, znamo ohrabreni da ga ima, možda naseljeni strahom i brigom za goli život nismo u stanju da ga prepoznamo. Jugoslovenski pozorišni festival je junak našeg doba zato što nadilazi nevolje regiona i šalje jasne poruke kako je moguće biti i hrabar i istrajan i naklonjen zajedništvu.“

„Definisan kao festival „Bez prevoda“ jasno nam je ukazao na to da je moguće živeti u zajedničkom prostoru, ne samo jezika, prostora sa 16 miliona stanovnika i svih prednosti koje ta činjenica sa sobom nosi, već i potrebe za dubokim smislom prožimanja i života i kulture“, naveo je Mićunović.

Predstava „Nečista krv“ u izvođenju Narodnog pozorišta u Beogradu

Publika će tokom osam festivalskih dana imati priliku da pogleda osam predstava iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, od kojih je sedam takmičarskih i jedna u čast nagrađenih.

Pored „Nečiste krvi“ na repertoaru će biti i dve predstave Jugoslovenskog dramskog pozorišta:“Lorencačo“ Alfreda de Misea, a u režiji Borisa Liješevića i „Vrat od stakla“ po tekstu Biljane Srbljanović i u režiji Jagoša Markovića.

Autorski projekat Igora Vuka Torbice „Tartif“ po motivima originalne Molijerove drame izvodi Srpsko narodno pozorište Novi Sad i Narodno pozorište Sombor.

Na repertoaru su i dve predstave iz Sarajeva. Kamerni teatar 55 Sarajevo na užičkoj pozornici igra „Sjećaš li se Doli Bel“ Abdulaha Sidrana, a u režiji Kokana Mladenovića, dok Narodno pozorište Sarajevo izvodi „Kavkaski krug kredom“ Bertolda Brehta, a u režiji Paola Mađelija.

Satirično kazalište Kerempuh Zagreb gostuje sa predstavom „Blue moon“ po tekstu Damira Karakaša i u režiji Borisa Liješevića.

Predstava „Nečista krv“ u izvođenju Narodnog pozorišta u Beogradu

Jugoslovenski pozorišni festival „Bez prevoda“ se zatvara u utorak, 12. novembra dodelom „Ardaliona“ i predstavom u čast nagrađenih „Kako život“ Narodnog pozorišta Užice.

Izvor: Grad Užice

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

У Србији расте као коров, а најздравији је природни лек на свеету: Лечи срце и смирује живце! Ево како се користи

Oglasna Tabla

Прво вече Фестивала „деца међу нарцисима“ посвећено Михајлу Ћуповићу (видео)

Oglasna Tabla

Почиње традиционална „ДДОР Олимпијска стаза“

Oglasna Tabla

Председница ужичког одбора Народне странке ослобођена кривице за учешће у блокадама саобраћајница

Oglasna Tabla

Где је у Србији храна најјефтинија, а где најскупља?

Oglasna Tabla

Објављене цене горива које ће важити до следећег петка

Oglasna Tabla

Данас славимо Светог апостола и јеванђелисту Јована Богослова

Oglasna Tabla

Временска прогноза за суботу 21. мај

Oglasna Tabla

Сок од зове против опаких болести: Ништа не кошта, а много вреди

Oglasna Tabla