23.9 C
Uzice
август 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Neće biti bazne stanice na Istorijskom arhivu

Rešenjem odbijeno davanje saglasnosti na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu.

Radio- bazna stanica mobilne telefonije neće biti postavljena na zgradu Istorijskog arhiva u Užicu, saopšteno je nakon što je Odeljenje za zaštitu životne sredine i održivi razvoj grada nedavno donelo rešenje kojim se odbija zahtev za davanjem saglasnosti na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu za projekat postavljanja radio- bazne stanice na tu javnu ustanovu kulture u Žičkoj ulici. 

Značaj i važnost Istorijskog arhiva u okviru sistema zaštite arhivske građe u Republici Srbiji je bio jedan od razloga za odbijanjem tog zahteva Telekoma Srbije.

Inače, rešenje da se ne izda saglasnost je doneto na predlog Tehničke komisije za pregled i ocenu studije. Tehnička komisija je početkom septembra utvrdila da je studija, koju je izradilo preduzeće W-line d.o.o, u saglasnosti sa važećim zakonom i pravilnikom, ali da nije urađena u skladu sa Rešenjem o potrebi procene uticaja na životnu sredinu i sa obimom i sadržajem studije kojom je Gradska uprava, između ostalog,  zahtevala da se iznađe tehničko rešenje koje će omogučiti da se panel antene radio- bazne stanice postavje tako da ne budu vidljive sa terasa susednih stambenih objekata.

Osim neophodnosti da se radio- bazna satnica uklopi u celokupni ambijent užeg gradskog, kulturnog i verskog jezgra, Tehnička komisija je, kao primedbu, u izveštaju navela i da se lokacija može okarakterisati kao nepodesna, imajući u vidu da se zgrada te javne ustanove kulture nalazi u gusto naseljenom gradskom području, okružena stambenim zgradama ponekim i veće visine. I udaljenost stambene zgrade na oko sedam metara od mesta na kojem je planirano postavljanje antena, kako se navodi među primedbama, ukazuje da je lokacija nepodesna. Nemogućnost obezbeđivanja kontrolisane, nadzirane zone na toj lokaciji, jedna je od primedbi Tehničke komisije, ali i doprinos bazne stanice povećanju kumulativnog efekta nejonizujućeg zračenja, bez obzira što su, kao navode, proračunate vrednosti električnog polja i faktora izloženosti te radio bazne stanice u zakonskim okvirima.

Potencijalni uticaj na zdravlje buduće bazne stanice mobilne telefonije je bio razlog što su se zaposleni u Istorijskom arhivu i građani koji žive u obližnjim zgradama usprotivili zahtevu da se bazna stanica mobilne telefonije postavi na zgradu te javne ustanove.

Primedbi, prigovora i žalbi je bilo u pisanom obliku od strane skupštine stanara obližnje zgrade, Odbora za bezbednost i zdravlje na radu Istorijskog arhiva, ali i Ministarstva kulture i informisanja u čijem se dopisu navodi da je potrebno razmotriti alternativnu lokaciju za postavljanje bazne stanice mobilne telefonije, imajući u vidu važnost Istorijskog arhiva.

Alternativnu lokaciju za postavljanjem radio- bazne stanice mobilne telefonije je predložila i Tehnička komisija.

Podsetimo, Telekom Srbija a.d. Beograd je, inače, 19. jula podneo zahtev za davanjem saglasnosti na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu za projekat postavljanja radio bazne stanice mobilne telefonije na zgradu Istorijskog arhiva u Žičkoj ulici. 

Kako navode iz Gradske uprave za urbanizam, izgradnju, imovinsko- pravne poslove, doneto rešenje o odbijanju saglasnosti na tu studiju je konačno u upravnom postupku i protiv te odluke i zainteresovana javnost može pokrenuti upravni spor podnošenjem tužbe Upravnom sudu u Beogradu, u roku od 30 danaod dana objavljivanja rešenja.

http://uzice.rs/obavestenje-o-odbijanju-zahteva-za-davanje-saglasnosti-na-studiju-o-proceni-uticaja-na-zs-rbs-istorijski-arhiv/?script=lat

http://uzice.rs/wp-content/uploads/2017/10/Re%C5%A1enje-RBS-Istorijski-Arhiv.pdf?script=lat

Izvor:radioluna.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Licidersko srce na Zlatiboru u znaku prijateljstva i humanosti

Oglasna Tabla

Прослава поводом осам векова аутокефалности Српске православне цркве на Златибору (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Posni ručak, na vodi: Od čorbe do glavnog jela – 7 recepata za celu nedelju

Oglasna Tabla