OGLASNA TABLA
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

„Nebesko trčanje” na vrhu Zlatibora

„Nebesko trčanje“, izuzetno naporna i zahtevna sportska disciplina trčanja na planinskim visinama, okupila je danas u u podnožju Ski-centra “Tornik“ reprezentativce Srbije i Crne Gore u cilju pripremnog treninga.

Ovo je ujedno i poslednji grupni trening naše reperezentacije pred evropsko prvenstvo u Portugalu, čije održavanje je najavljeno za treći novembarski vikend u oblasti Sao Pedro do Sol. Na ovom pripremnom treningu učestvovalo je sedam reprezentativaca među kojima je u Nikola Ilić, rodom iz Čajetine, koji živi u Beogradu.

Licencirani planinski vodič i organizator manifestacije Marko Nikolić istakao je brojne  specifičnosti ove neobične i izuzetno naporne sportske discipline nazvane „nebesko trčanje“ (skajraning). Ovaj ekstremni vid planinskog trčanja omogućio je ne samo trening, već i odličnu zabavu, druženje, kao i uživanje u netaknutoj prirodi na visinama Zlatibora. Po rečima trkača, ovo su staze koje ne treba propustiti, kao i da “zlatna planina” predstavlja vrhunsku lokaciju za aktivan turizam i planinske trke u Srbiji.

Skajraning predstavlja posebnu sportsku disciplinu koja podrazumeva spoj planinarenja i trčanja. Kao rezultat tog spajanja dobijen je jedan potpuno novi sport sa specifičnim karakteristikama, koje ga upravo izdvajaju i iz planinarenja i atletskih trkačkih disciplina.

U osnovi skajraning je od planinarenja „nasledio“ prostor u kome obitava, planine, a iz atletike metod po kome funkcioniše, trčanje. U poslednjih nekoliko decenija na našim prostorima doživljava izuzetan rast, koji se može posmatrati u više segmenata: povećanje broja trkača, kvalitetnija organizacija trka, kvalitetniji takmičari, prepoznavanje i uvažavanje od strane srodnih svetskih sportskih organizacija…

Asocijaciju skajraning Srbija i Crna Gora vodi tim entuzijasta čiji je cilj da svojim delovanjem doprinese razvoju, afirmaciji i promociji ‘’nebeskog trčanja’’, ultramaratona na visokim nadmorskim visinama i ostalim sportovima izdržljivosti, kao i razvoju, afirmaciji i promociji sportskog i planinskog turizma u Srbiji i šire. Posebno su okrenuti organizaciji edukativnih eko-tura i promociji zaštićenih prirodnih dobara širom zemlje. Primljeni su u punopravno članstvo Međunarodne skajraning federacije (International Skyrunning Federation – ISF).

Naredne godine Asocijacija skajraning Srbija organizovaće sedam trka na našim prostorima: na Jahorini, Zlatiboru, Staroj planini, Durmitoru, Prokletijama, Sinjajevini i Lužnici. Trke će početi da se organizuju u februaru, a sezona se završava u oktobru. Takmičenje nebeskih trkača na Zlatiboru planirana je za 2. april 2022. godine, ovde će staza biti duga  27 km sa čak 1.600 metara uspona i spusta.

TO Zlatibor

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Детаљан план државне помоћи грађанима

Oglasna Tabla

До сада пријављено 944.000 младих за новчану помоћ

Oglasna Tabla

Ања Илић не иде у Пекинг

Oglasna Tabla

Толико мекани да се топе у устима: Пужићи са сувим грожђем лако се праве, а потребно вам је само 1 јаје

Oglasna Tabla

Тара, лепотица која привлачи све више туриста

Oglasna Tabla

Ковид боловање: – 65 одсто или цела плата? Влада каже једно, послодавац има више опција, а на крају све зависи од овога

Oglasna Tabla

Зимска служба допрла до три завејана аутомобила на Златибору

Oglasna Tabla

Време данас: Слаб снег, ветар у појачању

Oglasna Tabla

Због снега завршио на банкини

Oglasna Tabla