Огласна табла
ЗДРАВЉЕ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Ne sušite kosu pred spavanje? MOKRA KOSA preko noći izaziva OVA tri problema

Da li vam se nekad desilo da zaspite sa mokrom kosom.

Jeste li preskočili kasno noćno tuširanje jer ste bili previše umorni da biste se osušili, čuvši majčin glas u glavi koji vam govori da ćete se prehladiti ako spavate sa mokrom kosom? Ispostavilo se da je vaša majka pogrešila – barem u vezi prehlade. Od spavanja sa mokrom kosom može vam biti loše, ali ne onako kako mislite.

Opasnost od spavanja sa mokrom kosom

Nema potrebe da gubite san zbog onoga što vam je mama rekla o razbolevanju, spavajući sa mokrom kosom. Rizik je prilično minimalan, ali postoji nekoliko stvari kojih morate biti svesni pre nego što pomislite da tako možete da radite svake noći.

Prehlada

Nema dokaza da se čovek može prehladiti odlaskom u krevet sa mokrom kosom. Kada se osoba prehladi, to je zbog zaraze virusom.

Virus ulazi u vaše telo kroz nos, usta ili oči i širi se kapljicama u vazduhu kada zaražena osoba kine, kašlje ili govori. Takođe ga možete uhvatiti dodirom kontaminirane površine ili kontaktom prsa u prsa sa zaraženom osobom.

Gljivične infekcije

Iako spavanje sa mokrom kosom neće izazvati prehladu,  ono povećava rizik od razvoja gljivične infekcije vlasišta. Gljivice mogu dovesti do stanja poput peruti ili dermatitisa. Uz gljivice koje su prirodno prisutne na vašem vlasištu, jastuci su i leglo za gljivice. Uspevaju u toplom okruženju, a mokra jastučnica i jastuk pružaju idealno tlo za uzgoj. 

Pucanje kose

Spavanje sa mokrom kosom utiče na samu kosu. Kosa je najslabija kada je mokra. Glavni rizik (osim kozmetičkog) je lomljenje kose prilikom bacanja i okretanja tokom spavanja. Ovo je posebno problem ako je kosa upletena ili čvrsto zategnuta, što stvara dodatnu napetost na osovinu kose. Ako ne možete da izbegnete spavanje sa mokrom kosom, najbolje je da je pustite.

Foto: Piksabej

Izvor:magazin.novosti.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Медвед на Љубишком путу уплашио возаче (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

После бабе „пао” и нарко-деда у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ђорђе Дабић именован за државног секретара Министарства државне управе и локалне самоуправе

ОГЛАСНА ТАБЛА

Каратисти Ужица у одличној форми

ОГЛАСНА ТАБЛА

Седам беба рођено у ужичком породилишту

ОГЛАСНА ТАБЛА

Једна смеса за тесто у 3 боје: Прелепо декорисана и укусна слана торта – готова за мање од пола сата

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Пун кофер прича“ у Народној библиотеци Ужице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Влада је поново ограничила цене хране, и то на два месеца

ОГЛАСНА ТАБЛА

Србија против Камеруна за повратак у живот (11.00)

ОГЛАСНА ТАБЛА