22.1 C
Uzice
јун 27, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

NE PALITE VATRU NA OTVORENOM PROSTORU

CECA GIF (2)
Budući da se sa dolaskom toplijih dana počinje sa čišćenjem dvorišta i poljoprivrednih površina od korova, Opštinska inspekcija za zaštitu životne sredine opštine Čajetina apeluje na sve sugrađane da prilikom prolećnog uređenja ne pale biljne ostatke. To je prvenstveno zabranjeno zakonom, a osim toga može izazvati i nesagledive štetne posledice.

Ovo upozorenje prvenstveno se odnosi na vlasnike domaćinstava kako u seoskim i prigradskim područjima tako i u gradskim, gde postoji realna opasnost od požara koji su najčešće izazvani ljudskom nepažnjom. Novija istraživanja ukazuju na to da se paljenjem strnjišta, livada i pašnjaka, pored uništavanja kompletne biljne mase koja je prisutna na njivi, uništava i kompletna mikroflora i mikrofauna na toj parceli i to do 5 centimetara u dubinu.

„Našim poljoprivrednim proizvođačima je najlakše da zapale vatru na njivama i livadama, a nisu ni svesni da se na taj način uništava taj plodonosni sloj zemljišta. Posle paljenja, plodonosni sloj je prekriven pepelom, pretvara se u prašinu koju lako odnose vetrovi i spiraju kiše. Na taj način nestaje sloj koji je najbitniji za donošenje roda u sledećoj žetvi“, kaže Julija Antonijević komunalni inspektor OU Čajetina. Ona dodaje da prilikom stvaranja vatrenog obruča strada veliki broj divljih životinja. Nije redak slučaj da pri takvom poduhvatu izgori i čovek koji pali njivu, ili zadobije po život opasne opekotine. Zbog toga savetuje da se pograbljeni odpad pokupi u džakove i odloži pored kontejnera, a njegovo uklanjanje je u nadležnosti KJP „Zlatibor“.

Paljenje na njivama nema ni jednu korisnu svrhu i višestruko je štetno. Dim koji se nadvija nad putem ugrožava bezbednost u saobraćaju. Vozačima je smanjena vidljivost , moraju da žure jer ih dim guši, i na taj način lako nastaju sudari i gubljenje kontrole nad vozilom uz sletanje sa puta. Zbog svega toga protiv sugrađana koji ne budu poštovali ovu zakonsku regulativu biće pokrenut prekršajni postupak.

 Izvor: www.zlatiborpress.rs/Dragana Rosić

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Užički osnovci oduševljeni boravkom u Sočiju (VIDEO)

Oglasna Tabla

Милош Чолић – „Данас нема одговорности за изговорену реч“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Raspored nastupa na šestom HILLS UP muzičkom festivalu

Oglasna Tabla