12.7 C
Uzice
октобар 13, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

NE DOZVOLI DA TE TAKO „VOLI“ !

Povodom 25.novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i početka kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, Ženski centar Užice je organizovao potpisivanje peticije, kojom se zahteva da se 18. maj proglasi za Dan sećanja na ubijene žene žrtve nasilja u Srbiji.

Taj datum je izabran kao sećanje na sedam žena koje su, u roku od 72 sata i to 16, 17. i 18. maja 2015. godine, ubili muški članovi porodice i partneri.  Uz podsećanje da u Srbiji, svake godine, bude ubijeno od 30 do 40 žena, na današnjem skupu je rečeno da svaka druga žena u nekom trenutku života pretrpi nasilje partnera ili člana porodice.

Radmila Gujaničić, predsednica Upravnog odbora Ženskog centra Užice, saopštila je da je u Srbiji od 2009. godine, na osnovu podataka kojima raspolaže taj centar, ubijeno više od 200 žena i da je više od 300 dece lišeno majčinske brige i ljubavi.

– Mnoge porodice su izgubile svoje ćerke, sestre, rođake, a neuspeh države da zaštiti živote žena ima veliki uticaj i nesagledive posledice kako na pojedince, tako i na društvo u celini – poručila je Radmila Gujaničić
– Potpisivanjem peticije, zajedno dižemo glas za one čiji se glas više ne čuje, a što nas je više, to je naš glas snažniji. Nijedna žena manje, nijedna mrtva više – poručeno je sa današnje akcije na užičkom trgu.

Prikupljanje potpisa trajaće do aprila naredne godine u celoj Srbiji, nakon čega će Mreža žena protiv nasilja, inicijativu predati Vladi Srbije, Narodnoj skupštini i Odboru za ljudska i manjinska prava.
Akciju su podržali užički poslanici Ivana Stojiljković (SNS) i Neđo Jovanović (SPS), koji su podsetili na to da je, pre dva dana, Narodna skupština usvojila Zakon o sprečavanju nasilja u porodici i izmene Krivičnog zakonika koji bi, kako su istakli, trebalo da spreče tu vrstu nasilja.
U okviru današnje akcije, učenice Medicinske škole, koje učestvuju u projektu „ Nulta tolerancija na rodno zasnovano nasilje“, a koji je Ženski centar Užice zajedno pokrenuo sa Autonomnim ženskim centrom, izvele su performans o neophodnosti zaustavljanja nasilja nad ženama. N. Kovačević

Izvor: danas.rs/Foto: N.Kovačević

output_bkzdes

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

MUP: Pojačana kontrola prevoza dece

Oglasna Tabla

SBB fondacija u akciji čišćenja u Užicu

Oglasna Tabla

Sve samo da izbegne alko-test: Suvozač istrčao iz kola kad je video saobraćajce, pa bežeći skočio u Drinu

Oglasna Tabla

Učenici Matematičke gimnazije osvojili četiri medalje na takmičenju u Rumuniji

Oglasna Tabla

Ako pojedete samo jabuku dnevno, zaboravićete na lekare: Čuvar srca i zdravlja, bolja od lekova!

Oglasna Tabla

Pravo leto usred oktobra: Danas 28 stepeni, od sledeće nedelje još toplije

Oglasna Tabla

EU PRO predstavlja poziv za dodelu bespovratnih sredstava preduzetnicima, mikro i malim preduzećima na Zlatiboru 14. oktobra

Oglasna Tabla

Uhapšene dve osobe u Požegi zbog više krađa i silovanja stare žene

Oglasna Tabla

Danijela i Saša imaju četvoro dece, a reakcija okoline je često iznenađujuća

Oglasna Tabla