ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Не бацај петарде – да децу са аутизмом поштедимо стреса

У ово празнично време, сваке године иста мука са петардама. Знамо да траумирају кучиће. Знамо да су веома опасне за децу. А да ли вам је икада пало на памет колико сметају особама са аутизмом? Акција једне маме, која лепи плакате на Цераку и моли суграђане да не бацају петарде, изазвала је велику пажњу на друштвеним мрежама. И Радио Београд 1 учествује у тој акцији.

„Не бацај петарде“, „Уживај у прослави празника али дозволи и мени да уживам“ – поруке су на постерима које од новембра Биљана Нешић лепи у свом насељу како би скренула пажњу на проблеме са којима се суочавају деца са аутизмом и сметњама у развоју.

„На идеју сам дошла прошле Нове године која је била ко зна која Нова година по реду коју је мој син од 13,5 година, који има аутизам, провео са рукама на ушима понављајући „нећеш петарде, нећеш петарде“ и просто ми је пало на памет да постоји евидентна потреба да се људи освесте у том правцу“, каже Биљана Нешић.

Биљана је идеју поделила на друштвеним мрежама – па су, уз подршку многих, ови плакати осванули и у другим градовима.

„Ја сам лепила углавном овде у свом крају, али мислим да имам рекордера у комшилуку овде са Видиковца који је залепио од сто од сваког примерка пошто постоји две врсте од сваког плаката тако да је излепио 200, ја нисам ни близу тога,“ поручује мама Биљана Нешић.

Деца са аутизмом су преосетљива на сваки изненадни звук и буку, па Нову годину у граду дочекују уплашени и под стресом.

„Они се бране од звука петарди на тај начин што стављају руке на уши, плачу, узнемирени су, траже блиски контакт са својим родитељима како би се смирили и треба им доста времена како би се смирили, често показују знаке агресије или аутоагресије што значи да могу да се ударају или угризу“, каже дефектолошкиња Јасмина Вујовић.

Радунка Лазић из Београдског удружења за помоћ особама са аутизмом апелује на све грађане да подрже иницијативу „Стоп петардама“.

„Сваки изненадни звук, мене лично избацује из равнотеже у смислу да ми се појача рад срца и потребно ми је јако много времена да се поново спустим и да могу мирно, релаксирано да утонем у сан. Дакле ја која разумем шта се дешава не могу да исконтролишем то понашање, а замислите сада онај који не може да схвати, када се то деси је просто њима то алармантно“, објашњава Радунка Лазић, из Београдског Удружења за помоћ особама са аутизмом.

Ако у вашем комшилуку за ову акцију још нису чули, није касно да се то промени. Ничије славље не би смело да угрози нечије здравље.

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

„Рефест Златибор 2024“

Радови на пешачкој стази на Главици при крају

Драма код Косјерића: Аутобус пун туриста из Кине слетео са пута, сви су одмах евакуисани а надлежни извлаче возило

Младић из Ужица пешачи ка Острогу да би помогао једној сиромашној породици: „Сазнао сам да Маринковићи по два-три дана немају ни хлеба да једу“

Данас су Летње задушнице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 22. јун

Нове цене горива

Данас исплата редовне и привремене новчане накнаде за мај

Отворена летња туристичка сезона на Торнику