ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗДРАВЉЕ

Navika koja ženama može spasiti život

Rak grlića materice je drugi uzrok smrtnosti kod žena. U Srbiji dnevno premine jedna, a oboli nekoliko žena od ovog karcinoma. Vrlo često nema nikakvih simptoma, nikakvog upozorenja. Prof. dr Vesna Kesić objasnila je kako otkriti ovu bolest u ranom stadijumu kada je izlečiva, da li je infekcija humanim papiloma virusom znak da će pacijent sigurno oboleti od raka i da li je vakcina rešenje.

Pre nekoliko godina dnevno je kod pet žena otkrivan rak grlića materice u Srbiji. Sada je, na sreću, malo bolja situacija, dijagnostikuje se kod tri.

vakcina rešenje.

Pre nekoliko godina dnevno je kod pet žena otkrivan rak grlića materice u Srbiji. Sada je, na sreću, malo bolja situacija, dijagnostikuje se kod tri.

I dalje je to tako visok broj da nas i posle 20 godina svrstava među prvih nekoliko zemalja u Evropi po broju novootkrivenih slučajeva. Možda uz sva druga stanja i bolesti ne bismo o tome toliko govorili da ovo nije bolest koja se može sprečiti otkrivanjem prekanceroznih promena i koja se može čak i kada se razvije, u ranom stadijumu izlečiti.

Otežavajuća okolnost u otkrivanju raka grlića materice je to što nema simptoma, ističe prof. dr Vesna Kesić, ginekolog-onkolog na Klinici za ginekologiju i akušerstvo KC Srbije i naglašava da znakova bolesti ima i, ako žena dođe na pregled, ginekolog je u stanju da ih prepozna.

Žene nemaju naviku da odlaze na kontrolne preglede, a još kada ne osećaju nikakve simptome, to se dešava još ređe.

Dr Kesić navodi da za neredovno posećivanje ginekologa postoje brojni razlozi. Pre svega je to očekivanje simptoma. Svako od nas, kako kaže, razmišlja da nešto mora da se desi, ili se pojavi, promeni da bi se otišlo na pregled. U ginekologiji, u ovom slučaju, to nije tačno.

Bolest se može razviti do većih razmera, a da pri tome uopšte nema simptoma.

„Mi zato stalno insistiramo na tome da to treba da bude redovan pregled, navika koju žena treba da stekne u brizi o sopstvenom životu i zdravlju. To je jako važno jer žene imaju brojne druge navike od kojih ne odustaju – od ulepšavanja, kozmetike, a naše žene u ulozi i majke, supruge, ćerke, zaposlene sebe stave na sporedno mesto želeći da se daju drugima. Treba ih podsećati stalno da ukoliko one budu dobro samo se tako mogu posvetiti drugima“, naglasila je dr Kesić.

Govoreći o uzrocima nastanka raka grlića materice, profesorka Kesić kaže da je danas prihvaćeno da je uzrok ove bolesti humani papiloma virus.

Međutim, ono što je navažnije znati, napominje dr Kesić, jeste da iako je ovaj uzročnik neophodan, on nije dovoljan.

Osamdeset odsto stanovništva susrelo se s HPV-om, ali neće svi oboleti od raka 

„To znači da je uz tu infekciju neophodno postojanje brojnih drugih, mi kažemo kofaktora. Da nije tako, bilo bi tragično za planetu jer je HPV najčešća seksualno prenosiva infekcija. U dobu između 20 i 25 godina polovina mladića i devojaka nosi taj virus. Osamdeset posto ljudi, praktično svi seksualno aktivni su nekada u životu imali, imaju ili će imati HPV infekciju“, objašnjava dr Kesić.

Prirodni tok te infekcije, čija je povezanost sa rakom grlića materice jača od povezanosti karcionoma pluća i pušenja, u zdravom organizmu, očuvanom, sa jakim imunim sistemom je da se eliminiše sama.

„Ista je priča kao i sa svim virusima, kao i sa koronavirusom – treba čuvati zdravlje, treba štititi imunitet jer najveći dodatni faktori jesu smanjen imunitet, pušenje, dugotrajna primena oralnih kontraceptiva kod žena, sve ono što ne dozvoljava organizmu da se izbori sa infekcijom koja će onda od normalne ćelije praviti izmenjenu“, navodi dr Kesić.

Prema njenim rečima, pristup doktora bilo koje struke podrazumeva strpljenje, razumevanje prema pacijentu, ali u ginekologiji to je posebno delikatno. Žena sa ginekologom deli najdublju intimu, a on je dužan da to prihvati sa poštovanjem i pažnjom.

„Poverenje u lekara je ono što bilo koji pregled čini prihvatljivim, pa i predloženo lečenje“, zaključila je dr Kesić.

HPV vakcina će jednog dana stati na put raku grlića materice

Iako postoji vakcina protiv humanog papiloma virusa, ali u Srbiji ne postoji organizovani program vakcinacije. HPV vakcina jeste u kalendaru vakcinacije, ali ona nije obavezna.

„Mislim da je to u ovom momentu ispravno jer postoji mnogo toga što treba znati o vakcini, prvo medicinski radnici, a onda i roditelji koji će odlučiti da li da vakcinišu ili ne svoju decu“, objašnjava dr Kesić.

Prema njenim rečima, pre bezuslovnog prihvatanja ili odbijanja vakcinisanja treba znati mnogo toga: „U najkraćem: ta vakcina ne štiti potpuno, ne štiti trajno, ima svoje negativne i neželjene efekte i skupa je“.

Dr Kesić dodaje da je uverena da će jednog dana ta vakcina biti kraj grlića materice, ali onda kada bude pružala potpunu zaštitu.

foto:ilustracija

Izvor:RTS.rs

 

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Рецепт за домаћи кечап: Потребно вам је само неколико састојака, а готов је за само пар минута

Идентификован дванаестогодишњак који је школама слао лажне дојаве о бомбама, родитељима кривичне пријаве

Објаве на друштвеним мрежама као траг полицији, грађани и анонимно могу да помогну у хапшењу

Наступ групе „Банат и бандити“

Пријаве за „Најдомаћина 2024“ до 30. септембра текуће године

И сунце и облаци и киша – температура у благом паду

Србији недостаје ових 20.000 радника: Плате веће од оних које примају професори и лекари, а не треба факултет

Градоначелница на Другој националној конференцији „Србија – наша породица“

До сада 583 мајке уз подршку државе обезбедиле дом својим породицама