ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗДРАВЉЕ

Nauka kaže: Dojenje može sprečiti rak u detinjstvu

Ako dojite ili ste nekad dojili, onda sigurno znate koliko je to teško, ali i čarobno. I koliko ima benefita i za mamu i za bebu. Poznato je da dojenje smanjuje mogućnost od pojave kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa 2, reumatoidnog artritisa i umanjuje rizik od iznenadne smrti novorođenčeta (SIDS).

Ako vam ni ovo nije dovoljno, onda treba da znate da su naučnici otkrili da bebe koje su dojene imaju u svom stomaku pH koja podstiče formiranje HAMLET-a (Human Alpha-lactalbumin Made Lethal to Tumor cells). HAMLET je otkriven slučajno, kada su naučnici proučavali antibakterijska svojstva majčinog mleka. To je zapravo kombinacija proteina i lipida pronađenih u mleku, koji kada zajedno “rade” ubijaju ćelije raka tako što ih “teraju” da se povuku sa zdravih ćelija, smanje i nestanu, ostavljajući zdrave ćelije netaknute.

Kako kažu istraživači sa Univerziteta Lund u Švedskoj, ovaj mehanizam može imati značajan zaštitni uticaj i doprineti efektima koje majčino mleko ima u sprečavanju dečjih tumora i leukemija (koje čine oko 30% kancera u detinjstvu). I drugi naučnici otkrili su, kroz 18 različitih studija, da “14% do 19% of svih leukemija u detinjstvu može biti sprečeno ako majka doji šest ili više meseci.”

I tu nije kraj. Doktori iz Švedske, u saradnji sa naučnim timom iz Praga, dokazali su da komponenta majčinog mleka koja nosi naziv Alpha1H (to je zapravo vrsta šećera), a može se naći samo u majčinom mleku, podstiče proizvodnju laktoze i može se transformisati tako da pomaže razbijanje tumora na mikroskopske fragmente u telu.

Pacijenti kojima je dat lek napravljen na bazi ovog mlečnog šećera, izbacili su čitave fragmente tumora kroz urin, za razliku od placebo grupe. Uz to, postoje laboratorijska istraživanja koja su dokazala da ovaj lek može ubiti više od 40 različitih vrsta ćelija raka kod životinja na kojima je testiran, a to uključuje i ćelije tumora na mozgu i debelom crevu.

Rezultati do sada otkriveni su inspirisali naučnike da nastave istraživanja HAMLET-a, kao novog pristupa terapiji različitih vrsta tumora, te da Alpha1H učine dostupnim pacijentima koji boluju od ovih teških bolesti.

Zaključak? Ako odlučite da dojite, mleko koje će vaša beba dobiti, svaka kap, vredna je ogromnog truda koji neke mame moraju da ulože da bi dojile. Jer, to nije svakom lako.

 

Izvor:zelenaucionica.com

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Од сутра радови у Улици Станоја Главаша

Град са милион динара помаже породици Јојић из Кремана чија кућа је изгорела у пожару

“Наша Златка“ освојила три златне медаље

Високи нивои хербицида пронађени у више од половине узорака сперме, открива истраживање

Стамбени кредити и зајмови привреди стагнирају – када се може очекивати пад камата

Олакшице за струју и гас – најсиромашнијима највеће субвеције

Промоција збирке песама “Кошмари Кошара”

Данас је Свети Јован Богослов

ОГЛАСНА ТАБЛА

Beldocs одбројавање