13.9 C
Uzice
септембар 18, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

NAUČNICI TVRDE: USKORO ĆE SE ZUBI SAMI POPRAVLJATI

Britanski naučnici su uvereni da uz pomoć leka Tideglusib naši zubi bi u skorijoj budućnosti mogli sami da se „popravljaju“ na ovaj način bi se eliminisale potrebe za zubnim plombama…

Britanski straživački tim sa „Kings“ koledža u Londonu pokazao je da taj lek, kojim se inače tretiraju oboleli od demencije, može pokrenuti ćelije u dentalnoj pulpi kod miševa da same poprave manje rupe na zubu

Rupe na zubima miševa tretirane su uz pomoć biorazgradivog sunđera natopljene lekom „Tideglusibom“ koji bi se umetnuo u karijes.

Studija objavljena u časopis „Science reports“ pokazala je da je taj proces doveo do „potpunog i uspešnog prirodnog popravljanja“ zuba. Lek „Tideglusib“ je stimulisao aktivnost matičnih ćelija u dentalnoj pulpi što je dovelo do regeneracije 0,13-milimetarskih rupa u mišjim zubima.

Ključna stvar je to što je sunđer biorazgradiv. Prostor u kojem stoji sunđer se za vreme regeneracije dentina do te mere napuni mineralima da nakon tretmana ne ostane ništa što se u budućnosti može pokvariti.“ kaže profesor Pol Šarp.

Istraživački tim će sada pokušati da utvrdi mogu li se njihovom metodom popraviti i veće rupe. Šarp je dodao da bi ovaj način lečenja zuba u skorojijoj budućnosti mogao biti i komercijalno dostupan.

„Nadamo se da bi se mogao naći na tržištu za tri do pet godina. Ovde nije reč o do te mere dugoročnom projektu! izjavio je Šarp.

U regenerativnoj medicini postoji bojazan da bi rapidno deljenje ćelija moglo dovesti do razvoja raka, ali je ovaj lek, tvrde stručnjaci, već testiran kao moguća terapija za pacijente koji boluju od demencije, piše Jutarnji list.

„Sigurnost leka je proverena na puno većim koncentracijama pa se nadamo da imamo dobitnu kombinaciju“ dodao je an kraju Šarp.

(Izvor:http://zanimljivostidana.com)

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Uhapšeno deset osoba zbog trgovine uticajem

Oglasna Tabla

Obaveštenje o radnom vremenu Stopića pećine za 21. septembar 2019.

Oglasna Tabla

Podrška EBRD promociji ariljske maline i oblačinske višnje – U Srbiji više od 60 proizvoda ima geografsko poreklo

Oglasna Tabla

Besplatni preventivni pregledi u nedelju

Oglasna Tabla

Uručene nagrade pobednicima na konkursu za najlepše dvorište i balkon

Oglasna Tabla

Petković: Grad Užice će podržati rad fondacije „Zajedno za mlade-prof. dr Danica Grujičić“

Oglasna Tabla

Supermen iz Užica hoće u Zadrugu

Oglasna Tabla

Jesen počinje u ponedeljak

Oglasna Tabla

Sve je spremno za IV Užički biciklistički karavan

Oglasna Tabla