20.2 C
Uzice
октобар 16, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

NAUČNI KAMION GOSTUJE U UŽICU

CECA

U susret novoj, osmoj Noći istraživača, Naučni kamion kao putujuća laboratorija i prostor za radionice, izložbe i predavanja, dočekuje sve zainteresovane posetioce u Užicu. Očekuje Vas bogat program interaktivnog tipa, bez obzira na uzrast i predhodno znanje. Dovoljno je da imate želju za novim saznanjima i pratičnim iskustvima iz sveta nauke, jer sadržaji koji vam nudimo su besplatni i otvorenog tipa.

Noć istraživača (Researchers’ Night ) kroz projekt ReFocuS , koordiniše i vodi tim iz Instituta za biološka istraživanja ”Siniša Stanković”, a u projektu učestvuju Centar za promociju nauke (Beograd), Prirodno matematički fakultet (Niš) i Zavod za zaštitu spomenika kulture (Kragujevac).

Nau_ni-klub-slika-ue

Partner u Užicu je Naučni klub Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Užice.

Grad Užice će biti prvi grad u Srbiji ove godine koji će imati priliku da ugosti Naučni kamion. Naučni kamion je putujuća laboratorija i prostor za radionice, tribine, oglede i izložbe za decu i učenike iz užičkih osnovnih i srednjih škola – “ Nauka na točkovima“.

Kamion će biti otvoren za posetioce pet radnih dana od 8. do 12. maja, od 10 sati do 19 sati na parking prostoru na Međaju.

U prizemlju kamiona se nalaze interaktivne izložbe – biće izloženi eksponati, modeli, slike, preparati pod mikroskopom i slično. Biće postavljene izložbe o ćeliji – Citološki kutak, izložba Spektri CPNa, i izložba Nacionalnog parka „Tara“.

U prizemlju kamiona će biti i EU kutak, sa informacijama o školovanju u EU i slično, kvizovi i ankete sa manjim poklončićima.

Ispred kamiona će biti i igrica Put rimskih vojnika, zamišljena slično kao društvena igra za dvoje, ali sa edukativnom pričom.

Na spratu kamiona će biti radionice, od 11 sati, na svakih sat vremena.

Svečano otvaranje Naučnog kamiona, planirano je 8. maja u 10 sati.

Noć istraživača predstavlja otvorenu i besplatnu manifestaciju pod pokroviteljstvom Evropske Komisije, a održava u preko 300 gradova širom Evrope http://ec.europa.eu/research/researchersnight/index_en.htm. Poslednjih sedam godina se, u saradnji sa domaćim i stranim istraživačima, ova manifestacija održava u Beogradu i mnogim gradovima Srbije. Ove godine se održava još u 7 gradova i to u: Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Pirotu, Požarevacu, Petnici i Inđiji. Sve informacije i pregled prošlogodišnjih manifestacija možete pogledati na linkovima www.nocistrazivaca.rs i www.facebook.com/nocistrazivaca/?fref=ts.

Ideja Noći istraživača je demistifikacija nauke i približavanje naučnih koncepata i načina razmišljanja širem delu populacije, kao i upoznavanje sa istraživačima i njihovim radom. Sem toga, želja nam je da ovim aktivnostima povećamo i poboljšamo mišljenje stanovnika o značaju nauke i njenom doprinosu svakodnevnom životu. Manifestacija je prvenstveno namenjena učenicima osnovnih i srednjih škola, iako nije ograničena na te uzrasne kategorije. Naš cilj je da znanja naših naučnika migriraju ka široj javnosti i pokažu koliko je nauka bitna za razvoj društva. Sem toga, otvoreno znanje i nauka za svakoga kao koncept se nadovezuju i upotpunjuju migraciju znanja.

Izvor:rcu-uzice.rs

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Jesenje promocije Zlatibora

Oglasna Tabla

Najjači prirodni lek: Popravlja pamćenje, topi masnoće, poboljšava vid i sluh

Oglasna Tabla

Krenuo iz Užica za Beograd, javio se sa stanice, a kada su ga sledeći put pozvali na mobilni pretrnuli su od straha!

Oglasna Tabla

Bibliotekarke OŠ „Dušan Jerković“ predstavljaju Srbiju na Svetskom kongresu školskih bibliotekara

Oglasna Tabla

Kineskim turistima zapadna Srbija idealna za odmor

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Mačak u čizmama“

Oglasna Tabla

Etno samit „TradicijaNova“ u Užicu od 22. do 27. oktobra – Po prvi put van Beograda

Oglasna Tabla

Danas sunčano i natprosečno toplo: Temperatura do 29 stepeni

Oglasna Tabla

Đaci pošumljavaju požarišta

Oglasna Tabla