ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Настојаћемо да поскупљење струје и гаса буде што мање

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић рекла је да ће настојати да поскупљење струје и гаса буде што мање и у што мањој мери
Она је гостујући у Београдској хроници РТС-а, рекла да смо поскупљење струје и гаса имали 1. јануара ове године.

– Настојаћемо да поскупљења буде што мање и у што мањој мери – истакла је Ђедовићева одговарајући на питање хоће ли бити и нових поскупљења струје и гаса.

Министарка указује да је цена струје и гаса најнижа у региону. У поређењу са Северном Македонијом, гас је неколико пута скупљи него у Србији.

– У мају 2021. године цена струје на берзи у Мађарској је била 60 евра, а годину дана после тога, у јуну 2022. године 372 евра по мегават-часу, то је поскупљење од 5,5 пута. Када то ставите у перспективу наших предузећа која треба да буду ефикаснија, продуктивнија тешко је надоместити те разлике – рекла је министарка енергетике.

Битно је да имамо стабилну производњу и енергетски систем што више независнији, да бисмо њиме управљали адекватно, да будемо независнији у потенцијалним повећањима цене струје и гаса, напоменула је она.

– Настојаћемо као Влада Србије и ресорно министарство да она буду најмања могућа јер хоћемо да привреду заштитимо да буде конкурентна. Што се грађана тиче, повећавамо број енергетски угрожених купаца који могу да остваре тај статус, новом уредбом пред крај прошле године повећали смо број становника који могу да остваре тај статус са 61.000 на 191.000 и већ се у јануару доста људи пријавило – каже Ђедовићева.

Савети око штедње

Ђедовићева каже да је сигурна да грађани слушају савете, морају да „слушају“ своје рачуне и уштеде које могу да остваре.

– Бројке кажу да је децембру око милион и 400 домаћинстава успело да оствари попуст, и то 15 посто попуст на рачун од 30 одсто, а око 20 одсто попуст на десет одсто – каже она.

Ако сте уштедели 33 одсто потрошње у односу на исти месец претходне године, потрошач је остварио уштеду од 1.172 динара, навела је на примеру колико се уштеди.

– Мислим да је битно да подижемо свест да будемо рационални због нас самих, због малих издатака за рачуне али и да будемо рационалнији јер све полази од појединца, а онда и у друштву да се понашамо одговорније – подвукла је она.

Подижемо свест кроз рачуне кампање и кроз индивидуалне примере, рекла је министарка.

Каматица

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Сладолед кошта око 1.800 динара, паркинг за цео дан преко 23.000

Пренос утакмице Данска-Србија у ГКЦ-у

XII Чикер МТБ Маратон

СПЦ данас обележава Силазак светог Духа на апостоле, празник Свете тројице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Предстојеће МОСИ у знаку нових дисциплина, бројних концерата и великог броја учесника (ВИДЕО)

Временска прогноза за 23. јун 2024.

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Рефест Златибор 2024“

Радови на пешачкој стази на Главици при крају

Драма код Косјерића: Аутобус пун туриста из Кине слетео са пута, сви су одмах евакуисани а надлежни извлаче возило