ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Наставник математике давио ученика јер није знао да уради задатак?!

Ситуација у Србији се не смирује када је у питању насиље у школама, међу ученицима, према наставницима, али изгледа и насиље просветних радника над децом није новост! Један такав инцидент догодио се у ивањичкој Основној школи „Милинко Кушић“.

Мајка једанаестогодишњег ученика Ивана П. тврди да је њено дете А.П. које иде у пети резред претрпело насиље јер је наставник математике Милорад Маџаревић њеног сина ударио пошто није знао да реши задатак.

Према њеним речима, дечак се пожалио да га боли врат кад је стигао кући због чега је попио лек, а отекли су му и лимфни чворови стога његови родитељи кажу да се неће смирити док овај случај „не истерају до краја“.

„Немојте наставниче, боли ме“
– Све се догодило у петак, а мој син је сада физички боље. Њима је четврти час била математика. Тај наставник њих свакодневно вређа назива их погрдним именима, а ако не знају задатак њих назива идиотима, дебилима, каже им „Чему вас је научила учитељица, ничему вас родитељи нису научили, пањеви једни!“

И.С. се јавио да уради задатак али је дао погрешан резултат. Према речима деце, наставник га је узео за капуљачу и одвео до табле, о коју га је ударио јер није урадио тачно.

– После се јавио мој син, и он је дао погрешан резултат. Мом сину је пришао и повукао га за уво и стиснуо га за врат. Моје дете му је рекло „наставниче, немојте, молим вас, то ме боли“, на шта му је наставник одговорио „шта мене то брига“. Он га је одгурао до табле с леђа, а онда га је у потиљачном делу ударио свом снагом отвореном шаком. Деца кажу да се чуло као да је нешто кврцнуло, дете се пожалило да му је све утрнуло, и да су му искочиле две лоптице као ораси – испричала је за „Блиц“ његова мајка Ивана.

Такође нам је рекла да ју је разочарало то што нико од запослених у школи није стао на пут овом вербалном и физичком насиљу над децом, као и да је нико није обавестио о томе.

– Наредни час је био код разредног старешине Сунчице Б.. Син је испричао шта се десило и она му је дала влажну марамицу да стави на оток. Питала је децу да ли се то тако заиста десило, што су деца потврдила. Наставница је тада питала мог сина да ли да ме зове, а мој син јој је рекао да не мора, јер се он уплашио да ћемо ми направити проблем. Он није могао врат уопште да исправи. На последњем часу, веронауци, ту се задесила разредна старешина која је дошла и питала како је моје дете, а он јој је рекао да се осећа све горе и горе. Ја сам све сазнала када је стигао код моје мајке, која ме је звала и испричала ми шта се догодило – рекла је она.

Огласио се и директор школе
Са овим инцидентом упознат је и директор школе, након чега су предузете све процедуре и мере које се врше у оваквим ситуацијама.

– Позвани су сви, родитељи, разредни старешина, узете су изјаве од родитеља, деце и наставника који је укључен у све то. Наравно извршена је и анонимна анкета у одељењу, тим за поступање у таквим ситуацијама заказао је састанак за насиље у школи. О овом инциденту обавештени су и ресорно министарство као и Школска управа – казао је за РИНУ Дејан Коматина, директор Основне школе „Милинко Кушић“ у Ивањици.

„Наставник нас је звао и све признао“
Са друге стране, оптужени просветни радник се изјаснио да је до физичког контакта дошло, али да је то далеко од било каквог вида насиља, пренео је ивањички портал Инфо лига. Они преносе да је наставник такође био изричит да ништа нажао дечаку није урадио и да је „чист пред Богом“, а да надлежне иснтитуције слободно у овом случају могу утврдити ко је у праву у овом случају.

– Разредна Сунчица Б. ме је позвала и све потврдила. Каже да је била згрожена, да она није знала на који се начин наставник обраћа деци. У болници смо добили позив од наставника који је ударио нашег сина. Признао је да га је ударио и желео је да се нађе са нама. По службеној дужности Дом здравља је то прјавио полицији. Установљено је да дете има две израслине величине ораха, а лекари мисле да је нека злежда дошла до изражаја због изузетно јаког стиска и ударца. У Чачку смо обавили све прегледе, имамо све црно на бело – испричала је огорчен мајка за „Блиц“.

Према њеним речима први пут је за чудно понашање овог наставника чула на слави када је питала децу како им је у школи у вишим разредима.

– За то да их вербално малтретира сам случајно сазнала од деце на слави када сам их питала како им иде математикаи, јер је мом сину „слабија тачка“. Тада су деца почела да се жале да их наставник математике, вређа, назива погрдним именима и такође су ми рекли да је разредна упозната с тим, јер су јој рекли како се наставник понаша, а њен одговор је био да се он само шали с њима – каже нам Иванова мајка.

Покренут дисциплински поступак
Како преносе медији, овај наставник радио у у овој школи ради дуже од четири деценије и кроз дугогодишњи рад на пут је извео бројне генерације и на стотине ђака.

– Школа заташкава много тога. Наставник је пензионер који ради на црно. Директор школе ме је уверавао да ће он бити смењен, али да тренутно мора да ради јер немају математичара. Директор је замолио да „смиримо страсти“ јер „не мора овакве ствари да сазнаје из медија, и да је требало њега прво да зовем“. Ја сам то и урадила, али се није јавио. Рекла сам му „немојте погрешно да ме схватите, али замислите да је ваше дете добило ударац од запосленог лица који је 60 година старије од њега – каже нам мајка.

Дечакова мајка је напоменула и да се одмах обратила Министарству просвете, одакле су је обавестили да ће истражити све детаље овог случаја.

– Данас су ме из Министарства обавестили да је покренут дисциплински поступак против овог професора – тврди узнемирена жена.

Из Министарства просвете за „Блиц“ је потврђено да је школа покренула дисциплински поступак.

БЛИЦ – ФОТО: ПРИВАТНА АРХИВА, НЕНАД МИХАЈЛОВИЋ / РИНГИЕР

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Данас облачно и ветровито, местимично с кишом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Занимања од којих млади беже, а зараде су и два, три пута веће од оних које имају лекари и наставници

ОГЛАСНА ТАБЛА

Продужен рок до 1. априла за подстицаје по хектару биљне производње

ОГЛАСНА ТАБЛА

За три дана контроле саобраћаја скоро 13.000 прекршаја, брза вожња најчешћи узрок несрећа

ОГЛАСНА ТАБЛА

Од данас нове цене горива

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПКС: Желимо да подржимо мале произвођаче у туризму

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пожешки већници усвојили предлог буџета за 2024.

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас славимо Светог Харалампија

ОГЛАСНА ТАБЛА

Чоколадни колач који се не пече: Допашће се свим љубитељима слаткиша

ОГЛАСНА ТАБЛА