13.6 C
Uzice
септембар 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA Uncategorized

NASTAVNIK LUPIO KNJIGOM O KLUPU I OSTAO BEZ POSLA

Između dvoje sedmaka koji su dremali na času profesor srpskog jezika spustio udžbenik da ih probudi. – Okrivljen za nasilje, dobio otkaz, izgubio pravo na rad u prosveti. Učenici su mi najveća satisfakcija da ne odustanem, iako me je prosvetni sistem ostavio na ulici, bez plate i prava da radim u školi”Lavinu nezadovoljstva đaka i prosvetnih radnika pokrenulo je oduzimanje licence za rad profesoru srpskog u Četrnaestoj beogradskoj gimnaziji – Vladimiru Milojeviću. Uskraćeno mu je pravo da predaje u prosvetnom sistemu Srbije, presudom Upravnog suda koja je potvrdila rešenje ministra prosvete da se ovom nastavniku oduzme dozvola za rad „zbog nasilja nad učenicom”. Direktorka gimnazije, po zakonu, morala je da ga otpusti. Prvi su se tome suprotstavili đaci. Za njima i nastavnici iz drugih škola.

– Ne mogu da uđem u učionicu od utorka. Moji đaci su u sredu bojkotovali nastavu srpskog, kako saznajem, a u četvrtak protest omasovili, izostali i sa drugih časova u popodnevnoj smeni i protestovali pred Ministarstvom prosvete. Nisam očekivao tu podršku, iako znam da je ranije ministarstvu predata peticija sa zahtevom da ne izgubim posao, sa potpisima 180 mojih đaka i 65 kolega, članova nastavničkog veća Četrnaeste gimnazije. Oduzeli su mi licencu. Kao da su mi poništili diplomu. Školovao sam se da bih đacima predavao – objašnjava za „Politiku” Milojević.

Voli svoj posao. Učenici su mu najveća satisfakcija da ne odustane, iako ga je prosvetni sistem ostavio na ulici, bez plate i prava da radi u školi.

– Nepravedno su se obrušili na mene direktori škola i prosvetna vlast, kao da sam državni neprijatelj. Ali, ne žalim, jer imam ogromnu podršku đaka i kolega. Srećniji sam nego da je obrnuto, da me đaci ne vole, a da budem miljenik direktora i službenika u ministarstvu – kaže profesor.

Iza njega je decenija radnog staža i izgubljena licenca predavača. Kaže da je žrtva zakona koji je dozvolio direktorima škola da se obračunavaju sa neistomišljenicima u kolektivu, da i nedužnog prosvetnog radnika liše prava da se bavi svojom profesijom.

Meni se to dogodilo 2013. godine kada sam, osim u Četrnaestoj, radio u Osnovnoj školi „Branislav Nušić”, gde sam bio i predsednik Školskog odbora. Sa te pozicije došao sam u ozbiljan sukob mišljenja sa direktorkom, zbog neregularnosti u vezi sa izdavanjem školskog prostora i rukovođenjem školom na koje sam ukazivao. Epilog je bilo saopštenje direktorke da sam suspendovan jer sam udario učenicu po glavi knjigom, što apsolutno nije tačno. Spustio sam knjigu na sredinu klupe između dvoje đaka sedmog razreda koji su dremali na času da ih malo razmrdam – dočarava Milojević.

Sporno spuštanje knjige na klupu predmet je radno-pravnog spora koji je, tvrdi profesor, protiv OŠ „Branislav Nušić” poveo 2013. godine. Uskoro očekuje prvostepenu presudu, ali svaka strana ima pravo na žalbu. Nemoguće je znati koliko će da potraje do konačne presude.

126-protest-2

– Zbog preuranjenog oduzimanja licence tužio sam Ministarstvo prosvete Upravnom sudu. Prvo je resornom ministarstvu naloženo da odluku razmotri i donese u skladu sa zakonom. Stav da mi se oduzme licenca nisu promenili, i krajem septembra odluka ministra potvrđena je i konačnom presudom u upravnom postupku – navodi Milojević.

Njegovi dojučerašnji đaci juče su u gimnaziji potpisivali novu peticiju koju planiraju u ponedeljak da predaju nadležnima u Ministarstvu prosvete. U međuvremenu forumi beogradskih gimnazija i srednjih stručnih škola apeluju da prosvetari stanu u odbranu profesije i „zaštite kolegu jer ovo što se njemu događa danas sutra može zadesiti bilo kog nastavnika”. Forumi ne isključuju mogućnost obustave nastave i protesta pred ministarstvom i kao paradoks sistema napominju da licenca za rad nije izdata nijednom nastavniku, nego se podrazumeva da je ima onaj ko je položio državni ispit.

 Izvor: vecernjenovosti.rs

output_bkzdes

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Glumica Branka Veselinović-Dečije srce u nedrima stogodišnjakinje

Oglasna Tabla

Užičanin Dragan Marković živi u Vankuveru i daleko od rodnog grada neguje i čuva srpsku tradiciju (VIDEO)

Oglasna Tabla

Gurmanski putevi vode u selo Mačkat

Oglasna Tabla

Titovi dugovi stigli na naplatu

Oglasna Tabla

Završena letnja sezona na Torniku

Oglasna Tabla

Pehari za sve užičke klubove na reliju Đerdap 2019.

Oglasna Tabla

Fondacija „Zajedno za mlade-prof. dr Danica Grujičić“ pokreće humanitarnu akciju u Užicu

Oglasna Tabla

Oko 90 odsto stambenih kredita u švajcarskim francima prebačeno u evre

Oglasna Tabla

Informatičari Srbije najbolji na Balkanu

Oglasna Tabla