OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Nastavnici stranih jezika i školski bibliotekari OŠ „Dušan Jerković“ iz Užica, održali su tradicionalnu priredbu „Kažimo na evropskom“

Povodom Evropskog dana jezika, 26. septembra, ove 2018, učenici, nastavnici stranih jezika i školski bibliotekari OŠ „Dušan Jerković“ iz Užica, održali su tradicionalnu priredbu koja se svima dopala. Izradili smo panoe, pevali smo, recitovali, a brojna publika je opet imala priliku da uživa u talentima naših učenika. Evropski dan jezika svake godine prava je prilika za mlade da otkriju različite jezike i da ih upoznaju.

Ovaj dan ustanovio je Savet Evrope 2001. godine i njime se ukazuje na višejezičnost u čitavoj Evropi sa ciljem da svi shvate da je poznavanje više jezika jedan od puteva koji vodi ka boljoj komunikaciji između različitih kultura. Nastavnici i bibliotekari, izvođenjem priredbe „Say it in European! Kažimo na evropskom!”, na drugačiji način, kroz animiranje učenika nekonvencionalnim metodama učenja, upoznaju ih sa kulturama evropskih jezika, uključujući francuski i engleski, i maternji srpski, čiju nastavu pohađaju.

Učenici su ovoga puta izveli recitacije, skečeve, pesme na engleskom, francuskom, italijanskom i ruskom jeziku, a bilo je i karakterističnih melodija za našu domovinu. Na ovaj način pored ukazivanja na potrebu učenja stranih jezika skreće se pažnja učesnicima programa, ali i ostalim učenicima, roditeljima, gostima, koji su pratili sve tačke aplauzima, na vrednosti različitih kultura, kao i na lingvističko bogatstvo Starog kontinenta.

Jedan od ciljeva ove tradicionalne manifestacije u našoj školi je unapređivanje nastave jezika kroz inspirativni program i izradu maštovitih panoa.

Već nekoliko godina školski bibliotekari sličnom priredbom priključuju se u kalendar događaja na sajtu Evropskog dana jezika, a na ovom linku možete glasati za našu priredbu: https://edl.ecml.at/Events/EventsDatabase/tabid/1772/EventID/19204/language/sr-Cyrl-RS/Default.aspx
Ako govorimo i razumemo više jezika, posmatramo svet u više boja, otvoreniji smo za mnogobrojne kulturne, naučne i društvene mogućnosti. Želimo da podstaknemo, pre svega mlade za učenje stranih jezika jer je to važno za našu budućnost, ali i za razmenu i sticanje novih iskustava, jer se od davnina kaže: „Koliko jezika govoriš, toliko ljudi vrediš“.

Užice – Oglasna Tabla/Mirjana R. Pejović

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Cena malina počela da raste, kilogram 215 dinara

Oglasna Tabla

Gorivo skuplje za 7 dinara: Da li nas čeka još povećanja cena?

Oglasna Tabla

Rabadžije Milan i Milojko uz pomoć volova izvlače teška drva sa nepristupačnih padina Zlatibora

Oglasna Tabla

Ako bude drugog talasa, „ludački eksperiment“ je uspeo

Oglasna Tabla

Sreda, 15. jul, – Dan žalosti na teritoriji opštine Požega

Oglasna Tabla

Živanović: „Na Zlatiboru trenutno 15 hiljada turista“

Oglasna Tabla

Nekadašnji kapiten Slobode Nikola Lazović ponovo u GFK Sloboda

Oglasna Tabla

Danas pretežno sunčano i malo toplije vreme

Oglasna Tabla

Narodna stranka u Užicu zahteva oslobađanje uhapšenih učesnika protesta

Oglasna Tabla