ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА COVID-19 СРБИЈА

“Наставнице, гребе ме грло, боље да идем кући”, ђаци користе корону као изговор, избегавање школе никад није било лакше

Нису само одрасли ти који користе ситуацију са короном да понекад изостану с посла или раде од куће. На то нас подсећа данашњи текст на порталу Новости, где се наводе не баш маштовити изговори ученика који би да избегну обавезе у школи. А корона је постала баш згодна за то.

– Разредни, ове недеље нећу моћи да дођем јер ми бака има корону, а био сам у контакту са њом.

– Наставнице, одједном осећам неку слабост, све ме боли. Плашим се да је корона, боље да идем кући.

– Цури ми нос и кијам. Шта ако је корона? Боље да ме вратите кући да вас не заразим.

Наставници кажу да, упркос томе што смо мислили да ђаци једва чекају повратак у клупе и нормалан живот, то баш и није тако.

– Напротив. Изостајање и “бежање” са часова никад није било чешће него управо сада, током короне. Само што то више није класично бежање. Ђаци користе корону као оправдан разлог да изостану. Неки се смире док не изређају све чланове уже и шире фамилије. Било је ђака који су изостајали и због заражених родитеља, па онда бака и дека, па чак и тетки с којима су наводно били у контакту – прича за Новости Милорад Антић из Форума средњих стручних школа.

Други су, каже, наводили да су они лоше, а пошто се данас одмах сумња на корону, све је пролазило као изговор – од обичне слабости до наводних болова у стомаку или температуре око 37.

– Довољно је да ученик каже да се не осећа добро, да је слаб и да га гребуцка грло. Свако мора одмах да га пусти кући, чим изрази сумњу да је заражен короном – прича Антић.

И у Форуму београдских гимназија имају слична искуства. Како каже председник овог Синдиката Александар Марков, корону су као изговор користили чак и одлични ђаци.

– Они који су сад, на крају првог полугодишта, хтели да задрже већ добре оцене, склањали су се са часова уз корона изговоре. Ипак, ове године је то нешто блаже него претходне, јер је ове године Министарство укинуло правило да је довољно оправдање родитеља ако дете има температуру. Сада се тражи и оправдање лекара, али без обзира не то, деца која изразе сумњу да су заражена, не долазе у школу док не добију негативан тест – објашњава Марков.

Оно што је ипак најстрашније је што многи родитељи подржавају децу да не иду у школу када то не желе или када из неког разлога желе да избегну.

– Када обавестимо родитеља о изостајању, најчешће наиђемо на његову подршку детету, уз поруку да “ће сигурно редовније долазити у наредном периоду” и да ће “учити више”. Када дете много изостаје, корен проблема тада треба тражити у родитељима – закључује Антић.

Извор: Новости

 

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Предавање посвећено Животи Вранићу

12 НАПИТАКА НАЈБОЉЕ САГОРЕВА КАЛОРИЈЕ: Дају осећај ситости и помажу вам да се смањите за 3 броја

Паприкаш од меса за данашњи ручак: Уживаћете у укусу (ВИДЕО)

Да ли ће онај ко насрне на наставника ићи у затвор и шта значи измена Кривичног законика

Бацамо годишње на стотине тона вуне, а носимо синтетику – зна ли Србија где јој је рабош?

У поноћ почиње изборна тишина

Креће туристички возић, са радом почиње и СтаПарк

Уз средства из буџета снажна подршка државе за путну инфраструктуру

Град Ужице за матуранте, велика журка у Градском културном центру (ВИДЕО)