Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Nastavljaju se pregovori oko minimalca

Članovi Socijalno-ekonomskog saveta, poslodavci, sindikati i predstavnici Vlade Srbije nastavljaju danas razgovor o povećanju minimalne mesečne zarade za 2022. godinu.

Na prvom sastanku prošle nedelje Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS „Nezavisnost“ predložili su da minimalna mesečna zarada za narednu godinu iznosi 39.000 dinara koliko se očekuje da će biti vrednost minimalne potrošačke korpe.

Unija poslodavaca Srbije predložila je da povećanje te zarade iznosi oko šest odsto koliko se očekuje da će biti privredni rast i uz to od države traži da poveća neoporezivi deo osnovice, a vremenom potpuno oslobodi minimalac od poreza na zarade.

Ove godine minimalna zarada iznosi 30.900 dinara, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložio je pre mesec dana i pre početka pregovora da se minimalac poveća na 35.000 dinara.

Predstavnici Ministarstva finansija na prvom sastanku nisu se izjasnili o visini minimalne zarade već su samo saslušali argumente sindikata i poslodavaca i konstatovali da minimalna zarada mora da bude „održiva“.

Vojni sindikat Srbije koji je u martu ove godine stekao reprezentativnost, ali ne učestvuje u pregovorima, saopštio je pre nekoliko dana da predlaže da minimalna zarada iznosi 42.000 dinara.

Ukoliko o povećanju minimalne zarade ne postignu saglasnost socijalni partneri, konačnu odluku prema Zakonu o radu doneće Vlada Srbije do 15. septembra.

Procenjuje se da minimalnu zaradu u Srbiji prima oko 400.000 radnika.

www.21.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Општина Чајетина обезбедила бесплатне очне прегледе за своје становнике

ОГЛАСНА ТАБЛА

29. септембра обележава се Светски дан срца

ОГЛАСНА ТАБЛА

Грађанска читаоница „Либерграф“ изражава жаљење због усвајања Одлуке о заштити акумулације „Врутци“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Четворица настрадалих младића из Ужица никад неће бити заборављени: Осликава се мурал за Владимира, Уроша, Стефана и Николу и то на деоници на којој су изгубили животе (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Локални механизми за развој женског предузетништва

ОГЛАСНА ТАБЛА

Милија испричао како је пре 38 година устао из мртвих: Спремили му сахрану, купили црнину, чак и гроб обележили! А онда сам оживео

ОГЛАСНА ТАБЛА

Представа „Свињски отац“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Представа „Дугоња, Трбоња и Видоња“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Усвојен други ребаланс града Ужица и износи 4,52 милијарде динара

ОГЛАСНА ТАБЛА