OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Nastavlja se testiranje na imunitet širom Srbije: Još pet zlatiborskih porodica se uključilo u važnu epidemiološku studiju

Zavod za javno zdravlje Užice počeo je sa uzimanjem uzoraka za testiranje kolektivnog imuniteta na virus kovid 19. Testirano je pet porodica iz Zlatiborskog okruga, a uzorci se obrađuju na Intitutu za primenu nuklearne energije u Beogradu.

Do sada je testirano pet porodica iz Užica, Kosjerića, Bajine Bašte i Požege, što je 20 ispitanika, a optimalan broj testiranih za Zlatiborski okrug je 30, navode u Zavodu za javno zdravlje Užice.

„To je serološko ispitivanje krvi koje procenjuje da li su stvorena antitela na virus, odnosno da li je neka osoba bila u kontaktu sa virusom ili ne. S obrzirom da svi ispitanici popunjavaju anketu procenjujemo da li je osoba, ako je bila u kontaktu, bila asimptomatski ili je imala određene simptome“, rekla je Tanjugu Katarina Ristović iz užičkog Zavoda za javno zdravlje.

Porodice su, kaže Ristović, izabrane metodom slučajnog odabira iz grupe podataka odakle se uzimaju adresa i kontakt telefon.

„Jedini kriterijum da neko ne učestvuje u istraživanju je ako može da dođe do kontraindikacija zbog uzimanja krvi iz vene. Ako je osoba preležala korona virus, nije isključena iz istraživanja. Sve osobe starije od sedam godina mogu da budu uključene u istraživanje, s tim što neki član može da odbije učestvovanje u istraživanju tako da od toga zavisi koliko ćemo članova porodice testirati“, rekla je Ristovićeva.

Testiranje je počelo pre dve nedelje i uzorci se šalju Institutu za primenu nuklearne energiije u Beogradu. Istraživanje će trajati nekoliko meseci, a cilj je da se proceni raširenost virusa i otpornost populacije.

Izvor: blic.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

O(p)stanak na selu (VIDEO)

Oglasna Tabla

Epidemija koronavirusa – umrlo 11 pacijenata, još 309 novih slučajeva zaraze

Oglasna Tabla

Kuvekalović: Akontna cena vilameta 200, prva klasa mađarske sorte fertodi 210 dinara

Oglasna Tabla

Leskovačka mućkalica: Zaštitni znak srpske kuhinje

Oglasna Tabla

Kako je Švedska profitirala od izbegavanja karantina

Oglasna Tabla

Saopštenje za medije Narodne stranke Užice

Oglasna Tabla

Kon: Ovo je nedelja maksimuma zaraze

Oglasna Tabla

Rusija napravila lek protiv Kovida — jesenjeg talasa neće biti

Oglasna Tabla

Spremite kišobrane, do srede oblačno sa kišom, ponegde kratkotrajne nepogode

Oglasna Tabla