9.2 C
Uzice
октобар 15, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Nastavak radova na izmeni urbanog identiteta Užica

„Centar grada je u poslednjih nekoliko decenija preživeo svojevrsnu nepravdu, prvenstveno u finansijskom i investicionom smislu što je za posledicu imalo činjenicu da ključne stvari u centru grada u poslednjih nekoliko decenija nisu menjane. Uzimajući u obzir malo teža i složenija vremena za nama ali i činjenicu da su potrebe stanovništva iz ruralnog područja grada bile stavljene u prvi plan, to je za posledicu imalo da je većina ljudi koji su privremeno dolazila i prolazila kroz Užice, odlazila sa utiskom da je u Užicu vreme stalo i da se već dugo ništa promenilo nije. Prepoznavši to kao objektivan problem i jednu slabost, mi smo prošlogodišnjom rekonstrukcijom platoa ispred Gradske kuće, počeli uređenje centra Užica. Neki su to nazvali „Novo lice Užica“ a mi smo to jednostvano nazvali „Izmena urbanog identiteta Užica“, rekao je zamenik gradonačelnika Užica Nemanja Nešić i dodao da je plan da čitava glavna gradska ulica Dimitrija Tucovića u narednih nekoliko godina dobije novi izgled, pa će do kraja godine pešačka zona kod Bloka C, odnosno od Zelene pijace do Beogradske robne kuće biti rekonstruisana.

Sklavkov plato ispred Gradske kuće rekonstruisan 2017. godine

„Ovaj grad je dobio snažan urbanistički pečat kreiran krajem 50-ih godina kada su zahvaljujući Slobodanu Peneziću Krcunu, Rajku Ječmenici i drugim čelnim ljudima grada, angažovane najbolje arhitekte tog vremena u Jugoslaviji, poput Stanka Mandića, Pantovića i drugih što je dovelo do toga da danas imamo Trg koji je šire prepoznatljiv i jedinstven u regiji, trg kojim se ponosimo“, rekao je Nešić.

Statua „Velika Srbija“ u kružnom toku

Prvi, i za sada jedini kružni tok u gradu će u narednom periodu, takođe poprimiti drugačiji izgled. U kružnom toku je planirano postavljanje statue „Velika Srbija“, koja će biti napravljena po uzoru na delo jednog od najpoznatijih vajara u međuratnom periodu Đorđa Jovanovića. On je statuu koja predstavlja boginju koja u jednoj ruci drži krunu Karađorđevića a u drugoj zastavu Kraljevine Jugoslavije, napravio po dogovoru sa Aleksandrom Karađorđevićem. Akademik Jovanović je kreator Vukovog spomenika u Beogradu, spomenika Kosovskim junacima u Kruševcu ali i mnogih drugih značajnih vajarskih dela tog perioda. Po rečima zamenika gradonačelnika Nemanje Nešića plato na kome će biti postavljena statua će biti urbanističko rešenje sa pečatom profesora Lojanice.

Novi izgled kružnog toka na ulasku u grad

„Za sada je planirano da završetak radova na uređenju kružnog toka i svečano otvaranje bude na stogodišnjicu oslobođenja Užica u Prvom svetskom ratu 01. novembra ove godine“, rekao je Nešić.

Izvor: uzice.rs
Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Dve bronzane medalje za karatiste Užica

Oglasna Tabla

Brze pizza rolnice (video)

Oglasna Tabla

U novom pravoslavnom hramu u Krčagovu obeležena Slava Pokrov Presvete Bogorodice (VIDEO)

Oglasna Tabla

Данас је Покров Пресвете Богородице

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije -„Uplakana Katarina“

Oglasna Tabla

Nedostaje pet miliona evra: Otvaranje aerodroma Ponikve tokom 2020?

Oglasna Tabla

PROGNOZA ZA SLEDEĆU NEDELJU: Kao da je jul, ne oktobar – temperatura do 29!

Oglasna Tabla

MUP: Pojačana kontrola prevoza dece

Oglasna Tabla

SBB fondacija u akciji čišćenja u Užicu

Oglasna Tabla